Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs

Ruzie

Danny Gerrets | donderdag 26 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 46x

Na het uitvliegen van de jongen, keren ze nog geregeld terug naar de nestkast in de watertoren. Daardoor krijgen we ook gedrag te zien, dat anders buiten ons gezichtsveld blijft. Zo hebben we de afgelopen dagen meerdere keren getuige kunnen zijn van onderlinge ruzies.

Conflicten zijn normaal

Het is vaak lastig vast te stellen wie er precies ruzie hebben omdat de verschillen tussen juveniele Torenvalken en een volwassen vrouwtje niet eenvoudig waar te nemen zijn. De lichtomstandigheden zijn ook niet altijd optimaal, gezien de weersomstandigheden van de afgelopen dagen.  Maar conflicten tussen Torenvalken zijn, net als in de mensenwereld, heel normaal en kun je beschouwen als onderdeel van hun ontwikkeling.

Verschillende redenen

Er kunnen verschillende redenen zijn voor dit gedrag:

  • Oefenen van jachtvaardigheden: Jonge Torenvalken zijn nog geen ervaren jagers. Ze moeten hun vliegkunsten en jachttechnieken oefenen. Dit doen ze deels door schijnaanvallen op elkaar uit te voeren. Dit gedrag helpt hen om behendiger te worden in het vangen van prooien.
  • Voedselconcurrentie: Hoewel de ouders de jongen nog een tijdlang van voedsel voorzien na het uitvliegen, moeten de jonge valken uiteindelijk zelfstandig prooien gaan vangen. Er kan concurrentie ontstaan om de prooien die door de ouders worden aangevoerd, of om de eerste prooien die ze zelf weten te vangen.
  • Aanleren van sociaal gedrag en hiërarchie: Door interactie met hun broers en zussen leren de jonge valken ook hun plek in de hiërarchie en de grenzen van sociaal gedrag binnen de soort. Hoewel Torenvalken over het algemeen niet zo agressief zijn als sommige andere roofvogels, kan er wel getouwtrek en ‘ruzie’ ontstaan.
  • Territoriumafbakening (in de toekomst): Uiteindelijk moeten de jonge torenvalken een eigen territorium vinden. Hoewel ze in het begin nog dicht bij de ouders blijven en het jachtgebied van de ouders vaak gedeeld wordt, begint op een gegeven moment de fase waarin ze onafhankelijker worden en op zoek gaan naar hun eigen leefgebied. Dit kan leiden tot confrontaties met andere torenvalken, ook met nestgenoten als ze te lang bij elkaar in de buurt blijven. Soms worden de jongen na verloop van tijd door de oudervogels met ‘harde hand’ uit hun territorium verjaagd.

Het is belangrijk te weten dat deze conflicten bij torenvalken zelden leiden tot ernstige verwondingen. Het is meer een manier om te leren, te oefenen en zich voor te bereiden op een zelfstandig leven.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs