Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Roofvogels en verstoring

Merel Zweemer | maandag 5 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 755x

Vorige week was er ineens ophef omdat een drone over het zeearendnest vloog. Albert heeft hier in zijn blog uitgebreid aandacht aan besteed, en gelukkig hebben diverse media het nieuws overgenomen. Dat is mooi, want het moet duidelijk zijn dat hier sprake is van een zware overtreding.

De zeearenden zijn geen uitzondering op de regel. Allerlei vogels willen een zo rustig mogelijk broedseizoen. Want alles wat anders loopt dan normaal, zorgt voor stress bij het ouderpaar. Hoe meer stress, hoe groter de kans dat een legsel mislukt. Het hangt dan af van de vogelsoort of ze het nog een keer proberen, of dat het pas het volgende jaar weer komt. Een koolmees zou het een week later nog eens proberen. Opnieuw beginnen met territorium afbakenen, nest bouwen, eitjes en jongen. De zeearend is zo’n vogel die pas het volgende jaar weer gaat broeden. Het kost teveel energie om hetzelfde jaar weer overnieuw te beginnen.


Verstoring

Wanneer treedt verstoring op? Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag, want het is een subjectief begrip. Dat verstoring optreedt, is duidelijk en was ook zichtbaar op de beelden van afgelopen week. Maar het is afhankelijk van de situatie die zich voordoet en het verschilt per zeearend hoe het dier reageert. Duidelijk is dat vogels die ouder zijn en meer hebben meegemaakt, minder verstoringsgevoelig zijn.


Drone versus torenvalk

Twee jaar geleden liep ik met vrienden in het Drents-Friese Wold. Ook dit betreft een Natura-2000 gebied, waar je dus uitsluitend met een vergunning van de betreffende provincie en toestemming van de gebiedseigenaar met een drone mag gaan vliegen. Terwijl we op de grens van heide en stuifzand onze wandeling maakten, hoorden we het geluid van een drone. Opkijkend zagen we van de bosrand een drone richting een biddende torenvalk vliegen. Wat er toen gebeurde, was episch, en erg jammer dat je daar dan geen foto’s van hebt. De betreffende torenvalk zag de drone en vloog er tegenaan. Met de klauwen naar voren gestrekt, raakte de valk de drone. De valk vervolgde z’n route, de drone stortte naar beneden. Een kwartiertje later kwamen we een beduusde drone-vliegeraar tegen, die vroeg of we zijn drone misschien hadden gezien. Want daar zat geen GPS op, dus terugvinden was behoorlijk lastig…


Kwetsbaar

Stiekem hoop je dat de zeearend hetzelfde had gedaan als de torenvalk. Maar de situatie was natuurlijk nogal anders. Onze zeearend werd lastiggevallen op het nest, op het moment dat de vogel eigenlijk het meest kwetsbaar is. Schrikken en vluchten is dan de eerste reactie. Hopelijk is dit het meest enge wat de zeearenden gaan meemaken, en kunnen ze zonder al te veel stress de eieren uitbroeden en in september terugkijken op een succesvol broedseizoen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs