Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Purperreiger boven Polder IJdoorn bij Amsterdam, 26 april 2017

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Reigers in soorten en maten

Frank van Groen | dinsdag 16 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1651x

Onze beide reigers zitten nog steeds te broeden. Wat kan dat wachten lang duren. Daarom even een uitstapje naar de naaste verwant van de blauwe reiger in Nederland, de purperreiger.

In het totaal komen min of meer regulier negen soorten reigers voor in ons land. Behalve de blauwe-en de purperreiger zijn dat vier “witte” reigers; grote zilverreiger, kleine zilverreiger, koereiger en ralreiger. Veder zijn er nog de meer atypische reigers roerdomp, woudaap en kwak. Vanwege hun meer verborgen leefwijze en andere voorkomen heten deze soorten niet eens reiger in de Nederlandse taal. Een tiende soort, die alleen een enkele maal als dwaalgast is vastgesteld in Nederland, is de groene reiger.

Purperreiger

Zoals gezegd is dit de soort die het meest lijkt op de blauwe reiger. De purperreiger is een relatief schuwe vogel van moerassen en jaagt langs dicht begroeide sloten op kleine visjes. Van enige afstand en in de vlucht lijkt de purperreiger wel wat op de blauwe reiger. Veel mensen zien de soort dan ook over het hoofd. De purperreiger is iets kleiner, ranker en slanker dan de blauwe reiger. In de vlucht lijkt de vorm van de gebogen nek spitser en vallen de poten meer op. Allemaal nogal subtiele kenmerken. Als je een purperreiger goed in de kijker hebt en je de kleuren kan zien is het verschil wel meteen duidelijk. De prachtige bruine tinten op de hals maken deze soort misschien nog wel mooier dan de meer plompe blauwe reiger. Jonge purperreigers hebben lichtbruine vleugels en vallen nog meer op.

Aantallen en verspreiding

De purperreiger is veel minder algemeen en beperkter in zijn verspreiding dan de blauwe reiger. Je zal een purperreiger niet zo gauw in een stad of dorp zien. De soort broedt in het natte hart van Holland en in de moerasgebieden van NW Overijssel en Friesland in kletsnatte rietvelden.

Het aantal paren blauwe reigers schommelt tussen de 8000 en 13000. De purperreiger is grofweg tienmaal zo zeldzaam en alleen in het zomerhalfjaar te zien. De soort doet het de laatste jaren relatief goed. De populatie bestaat uit 700 tot 800 broedparen. Na een aantal droge winters in de Sahel bereikte de soort een dieptepunt eind jaren tachtig, iets meer dan 200 paar. Ook had de soort te lijden van verdroging van moerasgebieden en daardoor predatie door vossen van de nestjongen. De vele natte natuurontwikkelingsprojecten in ons land hebben de purperreiger een nieuwe kans gegeven.

Echte trekvogel

De purperreiger is voor de volle honderd procent een trekvogel. De meeste purperreigers verlaten in september Nederland om snel weg te trekken naar de Sahel, waar ze de winter doorbrengen. Een enkele vogel kan nog tot in oktober blijven. Natte jaren in de Sahel betekenen een goede overleving van Nederlandse purperreigers en een boost voor de stand in ons land. Ten noorden van Nederland broeden ze nauwelijks, zodat geen sprake is van enige doortrek. De vogels keren terug in april.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs