Hoe vaak het paar paart
17.03.25 Bij een vorig blog is het al gemeld: er wordt gepaard! Dat weten wij bloggers niet al..
Door
Merel Zweemer
Merel Zweemer | maandag 6 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 513x
De zeearenden lusten een hoop. Nou zijn er meer vogels die hetzelfde lekker vinden als de zeearend. Kraaien bijvoorbeeld. Maar kraaien kunnen niet alle prooien zelf vangen. Denk maar aan paaiende vissen. Zie jij een kraai al in het water duiken? Kraaienpoten zijn ook niet geschikt om iets stevig mee vast te pakken. Ook gaat het een kraai niet lukken om een vliegende gans naar de grond te drukken. Want tja, een gans is nou eenmaal groter en zwaarder dan een kraai. De kraaien hebben het zwaar. ;-)
Gelukkig heeft Moeder Natuur een foefje aan de kraai gegeven. Kraaien zijn namelijk best slim, en ze kunnen ook erg irritant zijn. Vooral als een dier een prooi heeft gevangen die zij ook lekker vinden. Dan landen ze met z’n tweeën (kraaien zijn trouwe vogels en bijna altijd samen) in de buurt van de zeearend met prooi. De ene kraai zit links ervan en de andere rechts. En dan loopt kraai links sneaky dichterbij en trekt even hard aan een staartveer. Daarna moet ie gauw wegwezen, want de zeearend doet een uitval. “Wie durft er aan mijn staart te trekken?”, hoor ik hem bijna roepen. Terwijl de zeearend de linker kraai boos aankijkt, loopt de rechter kraai naar de prooi. De zeearend ziet dat en gaat gauw tussen de kraai en de prooi staan. Nu staat de zeearend de rechter kraai boos aan te kijken, waarop de linker kraai nog een keer in de staart pikt. Woest draait de zeearend zich om en meteen pikt de rechter kraai ook in de staart.
Je begrijpt, de kraaien houden dit lang vol. Het hangt er vanaf wat de zeearend doet. Soms vliegt ie weg met de prooi. Soms is de prooi te groot. Dan vliegt hij weg met een deel ervan. En dan hebben de kraaien wat ze wilden. Overigens doen kraaien dit niet alleen bij zeearenden. Laatst zag ik dat ze het ook deden bij een grote mantelmeeuw die iets lekkers had.
Gelukkig is er voldoende te eten in de polder waar de zeearenden wonen en hebben ze geen moeite om voldoende prooi naar het nest te brengen. Kraaien kunnen nu ook makkelijk zelf aan voedsel komen. Dit staartveer-trekken-pesterij-gedrag zie je dan ook vooral in de winter, wanneer voedsel schaarser is.
Hebben jullie dit gedrag wel eens waargenomen? Welk dier werd lastiggevallen door de kraaien en hadden ze uiteindelijk hun zin? Laat maar weten in de chat.
17.03.25 Bij een vorig blog is het al gemeld: er wordt gepaard! Dat weten wij bloggers niet al..
17.03.25 ... hoeveel eieren legt u het liefst. Voor ik daar op in ga eerst: ik hoop dat u een ..
16.03.25 De broedperiode is een periode volop gevaren. Maar waarom, lees snel verder.