Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Grote mantelmeeuw en kraaien door Merel Zweemer

Door Merel Zweemer

Prooien en kapers

Merel Zweemer | maandag 6 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 392x

Er worden steeds grotere prooien aangeleverd. De pullen van de grauwe gans groeien in hetzelfde tempo als de zeearend pykjes. Paaiende vissen vormen een welkome afwisseling van het menu. Jonge hazen komen ook wel eens op het nest terecht. Ook eten de zeearenden soms aas.
Grote mantelmeeuw en kraaien door Merel Zweemer

Kapers op de kust

De zeearenden lusten een hoop. Nou zijn er meer vogels die hetzelfde lekker vinden als de zeearend. Kraaien bijvoorbeeld. Maar kraaien kunnen niet alle prooien zelf vangen. Denk maar aan paaiende vissen. Zie jij een kraai al in het water duiken? Kraaienpoten zijn ook niet geschikt om iets stevig mee vast te pakken. Ook gaat het een kraai niet lukken om een vliegende gans naar de grond te drukken. Want tja, een gans is nou eenmaal groter en zwaarder dan een kraai. De kraaien hebben het zwaar. ;-)

Foefje

Gelukkig heeft Moeder Natuur een foefje aan de kraai gegeven. Kraaien zijn namelijk best slim, en ze kunnen ook erg irritant zijn. Vooral als een dier een prooi heeft gevangen die zij ook lekker vinden. Dan landen ze met z’n tweeën (kraaien zijn trouwe vogels en bijna altijd samen) in de buurt van de zeearend met prooi. De ene kraai zit links ervan en de andere rechts. En dan loopt kraai links sneaky dichterbij en trekt even hard aan een staartveer. Daarna moet ie gauw wegwezen, want de zeearend doet een uitval. “Wie durft er aan mijn staart te trekken?”, hoor ik hem bijna roepen. Terwijl de zeearend de linker kraai boos aankijkt, loopt de rechter kraai naar de prooi. De zeearend ziet dat en gaat gauw tussen de kraai en de prooi staan. Nu staat de zeearend de rechter kraai boos aan te kijken, waarop de linker kraai nog een keer in de staart pikt. Woest draait de zeearend zich om en meteen pikt de rechter kraai ook in de staart.

Je begrijpt, de kraaien houden dit lang vol. Het hangt er vanaf wat de zeearend doet. Soms vliegt ie weg met de prooi. Soms is de prooi te groot. Dan vliegt hij weg met een deel ervan. En dan hebben de kraaien wat ze wilden. Overigens doen kraaien dit niet alleen bij zeearenden. Laatst zag ik dat ze het ook deden bij een grote mantelmeeuw die iets lekkers had.

Overvloed

Gelukkig is er voldoende te eten in de polder waar de zeearenden wonen en hebben ze geen moeite om voldoende prooi naar het nest te brengen. Kraaien kunnen nu ook makkelijk zelf aan voedsel komen. Dit staartveer-trekken-pesterij-gedrag zie je dan ook vooral in de winter, wanneer voedsel schaarser is.

Hebben jullie dit gedrag wel eens waargenomen? Welk dier werd lastiggevallen door de kraaien en hadden ze uiteindelijk hun zin? Laat maar weten in de chat.

Grote mantelmeeuw en kraaien door Merel Zweemer

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs