Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Pimpels!

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 22 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 344x

Het blijft onverminderd spannend. Een paartje Pimpelmezen ziet de Koolmezenkast wel zitten en heeft die in bezig genomen. Maar of het nu ook echt tot een echt nest en eitjes gaat komen is nog zeer de vraag. Het kan nog alle kanten op: blauw of toch geel...

Wij zien in onze onderzoeksgebieden af en toe dat nestkasten die bezet zijn door Pimpelmezen worden overgenomen door Koolmezen. Dit overnemen gaat niet zonder slag of stoot; Koolmezen zien er lief uit, maar kunnen met veel geweld een kast overnemen. Voordat iedereen zich heel veel zorgen gaat zitten maken, dit hoeft natuurlijk niet te gebeuren. Grote kans dat - voor het eerst in de Beleef de Lente geschiedenis - we een Pimpelmeesnest kunnen volgen. En dat zou natuurlijk geweldig zijn.

Nesten van Koolmezen en Pimpelmezen zien er verschillend uit. Koolmezen gebruiken haren en Pimpelmezen veertjes. Soms is het verschil lastig te zien, dan kom je zowel haren als veertjes tegen. Maar meestal is het verschil wel opvallend.

Verder zijn Pimpelmezen vaak iets eerder dan Koolmezen. Een collega van mij controleerde vorige week al een fiks aantal kasten, en kwam redelijk wat alarmerende Pimpelmezen tegen. Ook Pimpelmezen die uit de kast kwamen vliegen en zelfs tijdens de controle in de kast zaten. Koolmezen daarentegen kwam deze controleur niet tegen. 

Dit klopt ook wel, Pimpelmezen zijn altijd net iets eerder met het bouwen van hun nestjes dan Koolmezen. Voor Koolmezen is de temperatuur 's nachts heel belangrijk. Zolang die niet 'hoog' is (7-8 graden), zie je dat Koolmezen nog niet met de nestbouw beginnen. 

En dan nog even wat andere zaken. Nestkast 26. Volgende week gaan we voor het eerst in Westerheide onze ronde lopen, dus dan komt daar vast meer nieuws over. En dan onze boekjes. Kreeg verschillende vragen of het mogelijk was een paar boekjes te laten zien. Nou, hieronder een foto van een van de bakken met veldboekjes. Deze zijn van de broedseizoenen 1989-1993 op de Hoge Veluwe. 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs