Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Paaseitjes

Linda Persoon | woensdag 6 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 370x

Wat een timing, precies in de week voor Pasen begint Mevrouw Torenvalk aan haar legsel. Rond het Paasweekend is dit legsel van (paas)eitjes vast compleet. Inmiddels liggen er drie eieren met een mooie, rode kleur. Hoeveel eitjes (en in welke kleur 😉) zullen er nog volgen?

Hoeveel eieren?

Gemiddeld legt een torenvalk 4 tot 6 eieren. De grootte van het legsel wordt mede bepaald door het aanwezige voedselaanbod. Zijn er weinig prooidieren in de buurt, dan worden er minder eieren gelegd. Zo voorkomt de torenvalk dat ze haar kuikens wellicht niet goed kan voeden en er zo kostbare energie verloren raakt.
Vorig jaar legde de torenvalk 5 eieren, waarvan er 3 uitkwamen.
In 2020 was er ook een legsel van 5 eieren, waarvan er 4 succesvol uitkwamen.
Ik geef geen garanties natuurlijk, maar zou dit een indicatie kunnen zijn van hoeveel eieren we dit jaar mogen verwachten?

Allerlei kleuren

De eieren van onze torenvalk zijn prachtig roodbruin. Andere vogels leggen andere kleuren eieren, zo zijn die van de merel blauwgroen en van de kerkuil wit. De kleur van een ei wordt veroorzaakt door voornamelijk twee pigmenten; blauwgroen en roodbruin. Samen met het witte calcium in de eischaal zorgt dit voor een grote diversiteit aan kleuren van eieren.
Deze verschillen in kleur zijn er met een reden.
In een ei is het niet compleet donker maar komt er ook wat daglicht binnen. Dit daglicht is goed voor de ontwikkeling van het kuiken, maar een teveel kan schadelijk zijn. De kleur van het ei reguleert dit binnendringen van daglicht. Eieren in open nesten zijn daarom vaak donkerder van kleur en laten zo weinig licht door. In donkere nesten zijn de eieren vaak wit of blauw, want deze kleuren laten het licht het beste door.
Daarnaast dient de kleur van het ei ook als schutkleur. Je wilt als vogel natuurlijk niet dat je kostbare eieren makkelijk zichtbaar zijn voor roofdieren!

Mooi rood

De eieren van de torenvalk kunnen in kleur varieren van roodbruin tot crèmekleurig met rode vlekjes. De intensiteit van de kleur verschilt per torenvalkvrouw en kan ook nog verschillen per ei. Waarschijnlijk hebben valkeneieren hun roodbruine kleur als schutkleur. Logisch, want van oorsprong zijn torenvalken rotsbroeders en de eieren zijn dan mooi gecamoufleerd. Ook wordt het licht in de eitjes in de open kast door de kleur goed gereguleerd.

Nu is het afwachten hoeveel (paas)eieren er nog volgen. Denk je het te weten? Laat het ons weten in de chat!

Het derde ei werd vannacht gelegd!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs