Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Onze zeearenden jagend boven de Grote Wielen, toen het vrouwtje nog niet helemaal volwassen was (feb 2017).

Door Merel Zweemer

Overvloed

Merel Zweemer | dinsdag 18 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 522x

Onze zeearenden jagen er op los. Dat moet ook wel want onze kuuks groeien snel! Dankzij jullie trouwe kijkers wordt de onderzoekssheet keurig ingevuld. Laten we even kijken wat er tot nu toe allemaal is gevangen door de zeearenden.
De zeearenden veroorzaken nogal wat paniek onder de watervogels.

Populaire prooien

Ik heb eens even gekeken wat voor prooi er benoemd staat in de onderzoeksheet vanaf 19 april tot en met vandaag. Met stip staat grauwe gans pul op 1. Dat is logisch. Er zijn er veel van en hun jongen groeien snel op, dus je hebt nu al grotere pullen, maar ook nog steeds kleintjes, net uit het ei. Ruime keuze in prooigrootte dus.
Daarnaast is vis populair, vooral brasem. Dat komt omdat die nu in ondiep water hun eieren afzetten. Dat gespetter met zilverkleurige lijven moet een onweerstaanbaar gezicht zijn voor de jagende zeearend!
Ook meerkoet staat vaak op het menu. Hoewel meerkoeten felle rakkers zijn die ook goed kunnen duiken, kunnen ze niet tegen de zeearend op, die als een grote, dreigende paraplu boven de plek blijft hangen waar een vogel ondergedoken is. Na een paar duiken, is de meerkoet buiten adem en grijpt de zeearend hem.

Bijzondere vangsten

De zeearenden brengen ook wel eens wat anders op het nest, er zitten natuurlijk ook honderden vogels in de zomerpolders rondom het nest. Zo was gisteren te zien dat er een (regen)wulp werd aangebracht. En enige tijd terug werd er ook een haas geserveerd. Beetje afwisseling op het menu houdt het lekker, moet je maar denken.

Waarom zeearend?

‘Waarom heet de zeearend, zeearend? Want hij zit helemaal niet op zee.’ Een terechte vraag uit de chat. Laten we eerst eens kijken hoe onze buren hem noemen. Duiters: Seeadler (meer arend). Italianen: Aquila di mare (arend van de zee). Noren, Denen en Zweden: Havørn / Havsörn (zee arend). Friezen: See earn (zee arend) en Goes-earn (ganzen arend). Tsjechen: Orel morsky (arend zee). Spanjaarden: Àguila marina (arend zee). Nou goed, je krijgt een idee. Gelukkig zijn er ook nog een paar landen lekker dwars en hebben ze de vliegende deur vernoemt naar zijn witte staart. Fransen: Pygargue à queue blanche (arend met witte staart). Engelsen: White-tailed Eagle (witstaart arend).

Ergens heeft iedereen wel gelijk. Toen de zeearend als soort voor de wetenschap beschreven werd door Linnaeus in 1758, werd zijn wetenschappelijke naam Haliaeetus albicilla. Dat is afgeleid van de Grieske woorden ‘halos’ wat ‘zee’ betekent en ‘aetos’ wat ‘arend’ betekent. Ook zijn de Latijnse woorden ‘albus’ en ‘cilla’ erin verwerkt, die betekenen ‘wit’ en ‘staart’.

Zeearenden waren vroeger een stuk minder algemeen dan nu. Ze werden vooral waargenomen voor rotskusten aan zee.

Het mannetje hangt dreigend boven het wateroppervlak.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs