Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Over meikevers, muizen en haasjes

Ronald van Harxen, STONE | zondag 12 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 992x

Konden de prooientellers gedurende de broedperiode de prooiaanvoer op hun sloffen bijhouden, vanaf dat er jongen zijn moeten ze echt volop aan de bak. Gedurende de eerste 11 dagen van de jongenperiode zijn er al meer prooien binnen gebracht dan in de 30 dagen van de leg- en broedperiode bij elkaar.
Prooien per dag en per soort gedurende de eerste 11 dagen

Meikevers

Vanaf 30 april tot en met vrijdag 10 mei zijn er al 451 prooien aangevoerd, een gemiddelde van 41 per dag. Vroeg ik me in een van m'n vorige blogs nog af waar de meikevers bleven, dan hebben we nu het antwoord: in de magen van ons uit de kluiten wassende tweetal. Samen hebben ze er al 189 soldaat gemaakt, uiteraard voor het grootste deel aangevoerd door pa steenuil. Maar met 40 exemplaren liet ook ma steenuil zich niet onbetuigd. Meikevertopdag was donderdag 9 mei toen er bij elkaar 58 snorfietsers aangevoerd werden. Daarvan 40 tussen 21.30 en 00.00 uur. Elke 4 minuten 1 (en een beetje).

Muizen

Gelukkig hoefden ze het niet alleen met meikevers te doen: 7 ware muizen en 25 woelmuizen legden een stevige basis. Dat betekent toch bijna 3 muizen per dag. Opvallend is dat het vooral woelmuizen waren, die met de korte staartjes. Dat heeft ongetwijfeld met de terreinomstandigheden te maken. In de weilanden rondom het nest zijn nu een keer meer woelmuizen te vinden dan bosmuizen. Deze houden meer van struikgewas en andere hoger opgaande begroeiingen. In de figuur hierboven ziet u hoe de prooiaanvoer er van dag tot dag precies uitzag. Even inzoomen voor het beste resultaat.

Nog meer muizen

Dat er ook in de rest van ons onderzoeksgebied ruim voldoende muizen zijn, bleek gisteren tijdens onze derde velddag. Bij elkaar troffen we al 73 bosmuizen, 33 veldmuizen en 11 rosse woelmuizen. De kroon werd gespannen door een nest in Lievelde waar de 5 jongen nog 27 muizen onder elkaar te verdelen hadden. Daarvan 20 bosmuizen. Ik heb ze even apart op de foto gezet. Als u denkt ik tel er maar 18, dan klopt dat, 2 wisten er te ontsnappen. Ook hier geldt: even inzoomen voor het beste resultaat.

Haasjes

In een Harreveldse nestkast zag ik bij het openmaken twee grote, bruinachtige beesten in de kast liggen. Konijnen, was mijn eerste reactie. Bij nadere beschouwing bleek het echter om 2 jonge haasje te gaan. De erfbewoonster wist ons te vertellen dat ze inderdaad regelmatig een (moeder)haas in het weiland naast het erf zag lopen. Mogelijk op zoek naar haar kroost. De natuur is wreed soms, maar dat wisten we al.

Voor steenuilen is het vangen van een haas, ook al is het dan een jong exemplaar, een huzarenstukje. Of de jonge haasjes in topconditie waren toen ze gevangen werden, weten we niet. Mogelijk betrof het zieke exemplaren die er niet meer als een haas vandoor konden. Wat de steenuilen wel op eigen kracht gedaan hebben, is de haasjes de kast in sleuren. Mogelijk zijn de koppen er beneden al afgebeten – scheelt al gauw enkele tientallen grammen, maar de zwaarste van het tweetal woog zonder kop nog 89,5 gram. De helft van het gewicht van een mannetje steenuil. Wat een toer moet dan geweest zijn! Bij elkaar lag er een voorraad van 167 gram haasbiefstuk op de jongen te wachten. Bijna net zoveel als alle 189 meikevers uit de prooiaanvoer in de eerste 11 dagen. Kwestie van investeren in kwantiteit of kwaliteit.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs