Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 7 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 775x
Niet alleen is het aardig dat een groter publiek er kennis van kan nemen, het doet ook recht aan de enorme klus die de tellers geklaard hebben. 75 dagen de klok rond rupsen, meikevers, wormen, muizen en weet ik al wat niet meer tellen, komt neer op 1.800 uur naar het beeldscherm turen. Als ik, of iemand anders, dat in zijn eentje had moeten doen, was een jaar lang een werkweek van 38 uur nog niet genoeg geweest. Theoretisch dan, want zover was het niet gekomen: een muisarm, een trigger finger, vierkante ogen en doorgebrande hersencellen hadden na een paar maanden al een spoedopname in het ziekenhuis bewerkstelligt. Eendracht maakt macht en vele handen maken het werk licht. Hulde dus aan de tellers.
Voor wie Nature Today niet kent, is dit item misschien een aardige kennismaking. Nature Today is een online nieuwsbrief die elke dag rond 10.01 uur in uw mailbox ploft en vol staat met natuurnieuws dat er toe doet. Over vogels, maar ook over zoogdieren, vlinders, planten, natuurbescherming, bijzondere ontwikkelingen, alles komt voorbij. Gratis en toch zonder reclame, hoe mooi wil je het hebben! De bijdragen worden verzorgd door Nederlandse natuurorganisaties als Vogelbescherming, Sovon, de Zoogdierenvereniging, de Vlinderstichting, Floron (planten) en vele andere. Aanmelding kan eenvoudig door je eenmalig gratis te registreren. 32 duizend natuurliefhebbers gingen u reeds voor, heet het op de site.
Voor diegenen die wat Vogelbescherming betreft niet verder komen dan Beleef de Lente, is het wellicht aardig te weten dat er op de site veel meer te genieten en te ontdekken valt. De samenvatting van de prooiaanvoer is bijvoorbeeld te vinden onder het kopje Actueel maar ook over de individuele soorten zijn er veel betrouwbare wetenswaardigheden te vinden, compleet met geluiden en al, bij voorbeeld over de steenuil. Zeker de moeite waar dus als u van vogels houdt (en dat geldt natuurlijk voor elke Beleef de Lentefan).
Mijn blog van donderdag/vrijdag gaat over een boeiend, maar door sommigen wellicht wat onsmakelijk gevonden onderwerp: niet-uitgekomen eieren. Tijdens ons veldwerk verzamelen we alle eieren die niet zijn uitgekomen en na afloop van onze laatste bezoekronde maken we die open om een aanwijzing te krijgen waarom ze niet zijn uitgekomen. Dat levert behalve veel informatie, ook veel fraaie plaatjes op. Over smaak valt edoch te twisten en als u een ei liever alleen van de buitenkant ziet, sla dan mijn blog gerust een keer over over. U ontneemt zichzelf wel de kans te zien hoe een embryo er in het ei bijligt, hoe de dooieropname (het lunchpakketje voor de eerste dag) in zijn werk gaat en waar toch die vliegen zonder vleugels plotseling vandaan kwamen. Maar als de prijs is dat u de rest van de dag kokhalzend voor de wc-pot doorbrengt, is de afweging aan u. U bent in ieder geval gewaarschuwd!
De foto in de header is gemaakt door Jelle de Jong en siert het blog over de prooiaanvoer op de site van Vogelbescherming.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..