Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Opmerkelijke zaken

Ronald van Harxen, STONE | zondag 8 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 320x

Dat het zo’n opmerkelijke seizoen zou worden, zagen we niet aankomen. Vorige week - bij de eerste tussenstand - sprak Pascal al de verwachting uit dat de legselgrootte wel eens laag zou kunnen uitvallen. Nu we na gisteren zo’n beetje 90% van de legsels in beeld hebben weten we hoe laag precies.

All-time low

In totaal hebben we nu bij 106 paartjes de legselgrootte vastgesteld, gemiddeld hebben diep 3,47 eieren gelegd. Daarmee duiken we voor het eerst in onze 37-jarige geschiedenis onder de 'magische' 3,5-grens. Nooit eerder was de gemiddelde legselgrootte zo laag. We waren verwend de afgelopen jaren met gemiddeld 4,25 over de periode 2018-2021. Nu dus met beide benen op de grond, terug bij af. 

Nog bezig of nog beginnen?

Is dat erg? Nou nee, eigenlijk niet. Dat is hoe het gaat. In jaren met veel voedsel leggen ze veel eieren en in jaren met minder voedsel weinig. We zagen het in het najaar al aankomen toen de mast van de eikels en beukennootjes extreem laag was. Weinig eikels, weinig bosmuizen. Als dan ook de veldmuizen het een beetje af laten weten ... Trouwens ook nog onvolledige legsels, negen bij elkaar. Die kunnen het gemiddelde nog iets veranderen. Ook hebben we de indruk dat enkele paartjes helemaal nog niet begonnen zij aan de eileg. Of die wachten op nog beter weer, of een jaartje overslaan?

Tweede damesdubbel

Tot onze verbazing ook een legsel met zes eieren, maar hier bleken twee dames de nestkast en de man te delen. Eenvoudig vast te stellen aan de broedvlek. Het tweede geval van dit jaar. Opmerkelijk was dat we beide ook eind februari in deze nestkast aantroffen. De vrouw van vorig jaar met een ongeringde man, dachten we toen. De man bleek achteraf dus een vrouw. Het kan verkeren.

3 + 2 = geen 5

Ook opmerkelijk: een kast met een groepje van drie en een groepje van twee eieren. Op het groepje van drie zat een ander vrouwtje dan vorig jaar te broeden en voelden de eieren warm aan, De twee eieren die apart lagen waren koud. Zou het kunnen dan het oude vrouwtje twee eieren heeft gelegd, daarna is verdwenen (omgekomen) en dat het nieuwe vrouwtje haar eieren tien centimeter verderop heeft gelegd? Of is ook hier sprake van twee dames en was dame twee nog aan het leggen en toevallig even de hort op? 

Eerste jongen

Met zo weinig eieren was het des te verrassender dat we al elf nesten hebben met jongen, achtentwintig in totaal. Nog niet veel ouder dan een dag of vier, vijf, maar toch. Allemaal de afgelopen week geboren. Die vrouwtjes moeten dan in de eerste week van april het eerste ei hebben gelegd. Of ze het allemaal gaan redden nu er zo weinig muizen zijn?

Prooien, krakers en pechvogels

In mijn blog van maandag nog meer opmerkelijke zaken. Ik kan wel verklappen dat het niet altijd een smakelijk verhaal gaat worden. Zeker de foto's niet. Bent u een beetje teer van ziel, sla het dan gewoon over en lees het fijne blog van Anjo op woensdag.

 

NB Wordt Pascal regelmatig onder gescheten, mijn lot is het gebeten en gekrabd te worden. Dat is omdat het mijn taak is de vrouwtjes uit de nestkast te halen. De meeste dames laten zich dar rustig welgevallen, maar er zijn er ... Een Wooldse dame schoot vrijdag als een woeste furie van de eieren toen ik mijn hand in de nestkast stak. Ze greep zich met de klauwen vast en probeerde met haar snavel mijn vel in stukken te knippen. Je moet er af en toe wat voor over hebben, als steenuilenonderzoeker.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs