Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Op naar seizoen 37

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 28 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 520x

36 jaar geleden - op 30 april 1986 - vonden we ons eerste steenuilenlegsel en inmiddels zijn we ruim 2100 nesten verder. Vanaf morgen beginnen we aan seizoen 37 en gaan we een kleine 300 nestkasten langs om te kijken of die weer bezet zijn. Altijd spannend: wat zal het nieuwe seizoen gaan brengen?

Bosuilen doen het slecht

De afgelopen jaren waren bijzonder goede muizenjaren, zowel bosmuizen als velmuizen waren in overvloed aanwezig. Dat leidde bijvoorbeeld vorig jaar tot een legselgrootte van ruim boven de vier eieren gemiddeld en jongen in uitstekende conditie. De verwachtingen voor dit jaar zijn minder hoog gespannen. Overal uit het land komen berichten over lege bosuilenkasten. Afgelopen week nog een berichtje uit Hellendoorn: slechts drie van de drieënvijftig met een legsel, nog geen zes procent. Nu zijn bosuilen veel afhankelijker van muizen dan steenuilen, dus zo slecht zal het wel niet worden. Maar een echt topjaar lijkt het ook niet te gaan worden.

De natuur zijn gang laten gaan

Is dat erg? Natuurlijk, iedereen wil het liefst dat er zoveel mogelijk jongen groot worden, Hoe meer nieuwe aanwas, hoe beter. Maar af en toe een minder jaar is niet erg. Het is de dynamiek zoals die overal in de natuur aanwezig is. Voor ons - als onderzoekers - is een wat slechter jaar ook interessant. Het levert informatie op de over hoe steenuilen zich staande houden als het een keer wat minder is. Welke plekken zijn wel bezet, welke niet, welke vrouwtjes slagen er desondanks in vijf of meer jongen op de wereld te zetten, welke alternatieve voedselbronnen worden aangeboord, slagen ze erin de conditie van álle nestjongen op peil te houden? Het kaf wordt wat meer van het koren gescheiden, om zo maar te zeggen, dan in jaren van overvloed. De sterksten zullen de meeste genen aan het nageslacht doorgeven; voor de populatie als geheel is dat een goede ontwikkeling. Natuurlijk selectie heet dat wel. Wij zijn dan ook beslist geen voorstander van bijvoeren, zoals her en der wel gebeurt. Laat de natuur zijn werk doen is ons motto. Kijk en leer!

Bij de foto

De fraaie foto in de header is gemaakt door Henk te Riet, enthousiast natuurfotograaf uit Winterswijk die nog dichter bij het vuur woont dan ikzelf. Zelfs een kort wandelingtje vanuit zijn huis levert altijd wel wat leuke plaatjes op, zoals deze steenuil aan de rand van het dorp. Zijn vrouw (van de steenuil, niet van Henk) zit waarschijnlijk op de eieren. Hopelijk luistert ze haar man en kiest ze dit jaar wel voor de nestkast en niet - zoals de afgelopen twee jaar, voor een plek onder golfplaten. Eigengereide dames en verstandige heren heb je niet alleen bij Beleef de Lente!

We gaan het zien en houden u op de hoogte. Meestal heb je na de eerste vijftig plekken al wel een aardig beeld. In mijn blog van zondag dan ook eerste resultaten.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs