Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ben Mombarg
Beleef de Lente
Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 27 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 474x
K1 is vandaag precies 35 dagen, dit betekent dat zijn gewicht zo’n 318 gram moet zijn, bijna het gewicht van een volwassen kerkuil. De veren van vleugel en staart groeien snel. Het dons verdwijnt van de vleugelpennen, maar is nog volop aanwezig op de borst en lichaamsflanken. De kuikens worden actiever: ze lopen, springen en fladderen in de nestkast. En ze spelen met nestmateriaal, we gaan de komende tijd heerlijk genieten van meer activiteit in de nestkast.
Kerkuilen doen niet hun ouders na. Ze hebben instincten meegekregen die ze nu aan het oefenen zijn voor als ze buiten de nestkast komen. Zo ontwikkelen ze hun vleugels door vliegoefeningen in de nestkast te doen en binnenkort ook erbuiten. En zichtbaar is ook dat ze het bespringen van een prooi in de vingers proberen te krijgen. Zie clipje Oeps
Ook zijn de kuikens aan het fixeren. Daarmee kunnen ze later de exacte plek van een prooi bepalen en ook de afstand tot prooi inschatten. Zo leren de jonge uilen nu al de basis van de jacht.
Kortom, de ontwikkeling van de pullen gaat razendsnel.
Slechts weinig nachtdieren zijn de gehele nacht actief. Het grootste deel is avond- óf ochtendactief. Tijdens de broedtijd en daarna als de jongen worden verzorgd, is de kerkuil wél de gehele nacht actief. Het gebeurt zelden dat een uil een uur wegblijft en geen voedsel aanvoert. Aan het begin van de nacht wordt de maximale aanvoer bereikt. Daarna neemt de prooiaanvoer geleidelijk af.
Meer over het ringen van de Beleef de Lente kerkuilen.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..