Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ook andere scholeksters gaan het dak op!

Rafael Martig | woensdag 12 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 520x

Het is misschien een raar gezicht, een scholekster broedend op een dak. Onze filmsterren zijn echter zeker niet de enige scholeksters in Nederland die een grinddak kiezen om een nest te bouwen.

Terwijl wij hier wachten op het uitkomen van de eieren, hebben in heel Nederland mensen een scholeksternest als bovenbuur. Naar schatting broedt 15 procent van alle scholeksters op daken! Dit is een heel groot aantal waar we eigenlijk nog relatief weinig over weten. Al decennia worden de vogels op de kwelder onderzocht en onze kennis is dus vooral op die vogels gebaseerd.

Help jij mee?

Sinds 2019 worden ook de dakbroeders op grote schaal in Nederland onderzocht, en jij kunt daarbij helpen! Heb jij ook een nest op je dak of in de buurt, geef het dan door via scholeksterophetdak.nl. Je krijgt dan een bevestigingsmail met een link om door te geven hoe het met het nest gaat. Door bij te houden hoeveel kuikens er groot worden, kan er onder andere onderzocht worden waarom ze het sommige plaatsen beter doen dan op andere. Dit is essentiële informatie om ze een handje te helpen.

Tips

Omdat het aantal scholeksterpaartjes in Nederland al jaren achteruitgaat is het belangrijk om ze te ondersteunen. Op de website vind je ook tips om ervoor te zorgen dat er meer kuikens vliegvlug kunnen worden. Zo verdwijnen er veel kuikens in een afvoerpijp. Door daar een stukje gaas over te plaatsen kun je ze redden!

Lekker weertje?

Terwijl wij wachten op mooi zonnig lenteweer, is dit voor de scholeksters ideaal. De regen zorgt ervoor dat er makkelijk en veel voedsel te vinden is. In de afgelopen jaren was het steeds erg warm en droog, waardoor veel kuikens het moeilijk hadden. Het aanbieden van lage bakken met water en schaduwmogelijkheden op het dak kan in zo'n situatie helpen. Gelukkig is dat nu nog niet nodig!

Zie je een scholekster met een worm naar een dak vliegen? Dan zijn daar zeker kuikens, geef het dan vooral door via het formulier!  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs