Zeearend, waar te vinden
12.06.25 De jonge zeearenden groeien als kool en zullen binnenkort uitvliegen. Heb je zo genot..
Door
Lilian Roosenboom
Lilian Roosenboom | zondag 8 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 41x
Het inzoomen levert prachtige beelden op voor clips, waarbij we ‘en passant’ vele andere buurtbewoners met hun kleine grut, maar ook familieleden, zoals grote ‘neef’ kievit voorbij zien dribbelen.
Plevieren en kieviten behoren namelijk tot dezelfde vogelfamilie. En die vogelfamilie wordt aangeduid* met de naam Charadriidae en de verwantschap is ze aan te zien.
Beide soorten hebben een compacte wat gedrongen lichaamsbouw, een korte hals en een ronde, soms zelfs bijna vierkante kop met daarin relatief grote ogen. Het zijn dan ook oogjagers; ze zoeken en vinden hun voedsel op het zicht. Ze lopen, staan stil, kijken eens goed en trekken dan een sprintje om hun prooitje -insectje o.i.d. – op te pikken. Alles gebeurt op het oog, ze hebben dan ook geen lange snavel nodig zoals sommige andere steltlopers om blindelings, maar op gevoel in de bodem poeren naar voedsel.
Dat de lente alweer een flink eind op weg is, zoals Peter (team koolmees) in één van zijn blogs schreef, is ook goed te zien aan al het kleine grut wat door het beeld heen en weer dribbelt.
De pulletjes* van wilde eend en bergeend laten zich vaak en goed zien, meestal gevolgd door één van de oudervogels.
Blijkbaar kan onze broedende plevier-ouder goed inschatten wie wel of niet een gevaar vormt voor hun eitjes. Op de voorbij dribbelende pulletjes van bergeend of wilde eend, wordt niet merkbaar gereageerd. Maar als ma wilde eend in een rechte lijn richting het pleviernest, achter haar pullen aan wil lopen, komt er wel een duidelijke waarschuwing: Ga terug!! Een prachtige scène om heel vaak terug te kijken!
Omdat wij van team boerenlandvogels niet precies weten wanneer het precieze broedbegin is, kunnen we de uitkomstdatum van de eitjes ook niet precies uitrekenen. Wat we wel weten, is dat de broedduur van een kleine plevier ergens ligt tussen de 22-28 dagen.
Blijven kijken dus maar, dan gaan we het hopelijk, als alles voorspoedig blijft gaan, zien!
* de Linnaeus indeling: Rijk: dieren, Stam: gewervelden, Klasse: vogels, Orde: steltlopers, Familie: plevieren of Charadriidae (Lat.) , Geslacht: echte plevier, Soort: kleine plevier
*Eend voor eend: boektitel van The Thong King
*Pullen: jonge eendenkuikens
12.06.25 De jonge zeearenden groeien als kool en zullen binnenkort uitvliegen. Heb je zo genot..
12.06.25 Het is wachten tot het eerste jong de sprong waagt de wijde ruimte in rond de waterto..
12.06.25 Nu zuchten de bloggers zo af en toe, kuiken doet weer eens iets wat niet is afgesprok..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan