Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ontwikkeling van kuikens tot jonge slechtvalken

Margot de Kam | woensdag 22 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1259x

We hebben ruim 4 weken geleden de kuikens uit een ei zien kruipen, kleiner dan een kippenei. Ze wogen zo'n 35-40 gram en zullen nu bijna rond de 900 gram zijn. De 3 jongedames zijn op gestrekte poten haast al even groot als hun moeder en torenen boven hun vader uit.
foto: http://www.falcoperegrinus.nl/

Hun witte donspakje begint geheel te verkleuren tot zij hun juveniele kleed met echte veren hebben.
Het is een haast absurde situatie hoe we ze zien veranderen en hoe hard dat groeien gaat. Per dag zien we nu ook, door het verschil in tijd van uitbreken, -de hatch- , hoe het kleedje verandert tussen 10,5 uur, de tijd tussen het eerste en tweede kuiken, en respectievelijk 17-27,5 uur, wat de jongste met haar zussen scheelt.

 

Zelf eten

Ze zijn nu rond de 30 dagen oud. Ze worden minder gevoerd. Er worden kleine prooitjes afgegeven door de ouders waar ze zelf mee moeten oefenen. Zelf plukken en eten valt niet mee. Alles moet geoefend worden. We zien dat de gezusters heel verdraagzaam zijn naar elkaar. Het prooitje wordt weleens van de ouders weggegrist, maar onderling is er nog geen strijd, er wordt ook gezamenlijk aan prooitjes gepikt en geplukt en getrokken. Dit is volkomen normaal gedrag. De band tussen slechtvalkjongen is heel hecht en dat blijft de eerste tijd na het uitvliegen ook zo. We zullen gaan zien dat ze wel steeds beter voor zichzelf opkomen en straks gaan mantelen over hun prooi, dat wil zeggen, de prooi afschermen met de vleugels.

 


Vliegspieren oefenen en door de kast lopen

Ze komen nu ook meer in beweging, ze lopen en kruipen door de kast en flapperen regelmatig met de vleugels om de spieren te trainen. Er is een vraag gekomen van een kijker of ze niet op, of zelfs van het rooster kunnen vallen. Ongelukjes als deze gebeuren echter zeer zelden. In principe hebben de jongen nog instinctief hoogtevrees en zullen niet over de drempel stappen. Bij het ringen zagen we wel dat er een plank voor de ingang werd gehouden en 1 kuiken naar achter werd geschoven toen de plank werd weggehaald. Als er gevaar ín de kast dreigt zou dat een reden voor zo'n ongeluk kunnen zijn. Zo is het gebeurd in de USA, dat een kuiken door overlast van steekvliegen over de drempel stapte. Bij dat nest was alleen een railing, geen rooster. In dit filmpje <--klik kun je (va 40 sec) zien hoe geweldig de zorgzame moeder dit heeft opgelost!

 


Takken

Zo noemen we het. De eerste stap op het rooster en daarna de verkenning van de omgeving van de kast. De jonge slechtvalken van de Mortel doen dit ongeveer als ze rond de 37 dagen zijn. Zij hebben dan al hun bruine verenkleed met nog veel dons in de pofbroeken en op de kruin. Bij andere nesten, bijvoorbeeld op een brede rif, kunnen ze al iets eerder op stap gaan. Mannetjes doen dit ook sneller dan vrouwtjes. Zij zijn eerder uitgegroeid. Met de stap naar rooster worden ze juveniel. 'Van peuter naar kleuter.'

 


Uitvliegen

Voor ze gaan vliegen hebben ze al een tijdje geoefend op het rooster en op de ring met rondrennen en flapperen. Dit duurt nog even. Ook als ze kunnen vliegen blijven ze terugkomen en bij hun ouders wonen. Tot ze in het najaar zelf hebben leren jagen.


Wij gaan dus voorlopig nog veel plezier beleven aan de drie jonge slechtvalken ESR, ESP en ESS van de Mortel 2019!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs