Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Ontwikkeling populatie

Martin Vink | vrijdag 9 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 48x

Tot 1993 waren de slechtvalken verdwenen uit Nederland. Mede door een soortbeschermingsproject in Duitsland nam de populatie in Nederland weer toe tot ruim 200 paartjes in 2020. Maar nieuw gevaar ligt op de loer!

Voor de pesticidencrisis broedde de slechtvalk onregelmatig in Nederland. Er vonden in de twintigste eeuw enkele broedgevallen plaats in het Waddengebied op de grond en in boomnesten van andere vogels op de Veluwe. Na het verbod op de schadelijke landbouwvergiften nam vanaf 1970 de populatie in Baden-Württemberg (B-W) sterk toe, van rond de 30 paar in 1970 tot rond de 300 in 2001. Bovendien werden ontvolkte gebieden geherkoloniseerd. In de jaren tachtig werd een lopend uitzetproject in Noordrijn-Westfalen (NRW) afgeblazen, toen men er daar achter kwam dat de deelstaat Rijnland-Palts reeds was bezet door valken uit B-W en de valken spoedig in NRW te verwachten waren.

De wilde valken van B-W waren uit eigen beweging gaan broeden op industriële complexen, mede door schaarste aan natuurlijke kliffen gedreven, maar ook doordat de fabrieksgebouwen aantrekkelijker waren door hun grotere hoogte en de geringere kans op verstoring door recreant en oehoe. Verder werden ze geholpen door het plaatsen van nestkasten. In Nederland en Vlaanderen troffen de jongen van de NRW populatie een veranderd en voor hen aantrekkelijker landschap aan: het grotendeels steppeachtige agrarische landschap van rond 1950 was in de jaren negentig omgezet in een stedelijk, industrieel landschap met precies die hoogbouw die ze ook in Duitsland zo aantrok. Ook hier worden de valken geholpen door het plaatsen van nestkasten. Ze worden echter niet met nestkasten gelokt: ook zonder kast zijn hoge gebouwen aantrekkelijk. Alleen is de kans op een succesvol broedsel kleiner als er geen kast is.

Volgended week een blog over de vogelgriep en de gevolgen daarvan voor de slechtvalk.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs