Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Je ziet hem denken ... Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Ondertussen in Dongen

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 31 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1018x

In alle Winterswijkse tumult zouden we haast vergeten dat het in Dongen gewoon van een houten dakje verloopt. De drie jongen zijn als kool gegroeid en inmiddels 30 dagen oud. Als ze zich aan de afspraken houden duurt het niet lang meer voor ze de nestkast definitief verlaten.

Dat dat moment niet erg ver meer weg is, illustreerde het meest vermetele jong gisteravond door boven op het dak te springen. De laatste fase voor het uitvliegen. Naar verwachting zullen de andere twee het goede voorbeeld gauw volgen. 

Volgens het boekje

Daarmee komt er eind aan een scenario volgens het boekje: eerste ei 1 april, tweede ei 3 april, derde ei 5 april, broedbegin 6 april, eerste jong uit het ei op 2 mei, andere twee jongen op dezelfde dag en dan in de eerste week week van juni de wijde wereld in. Niet alleen de uilen vliegen, maar ook de tijd!

Etensbordje

Dankzij het noest telwerk van clipmaker Geert weten we vrij nauwkeurig van ons drietal de afgelopen weken te eten heeft gekregen. Tot aan 27 mei waren dat 728 prooien. In de figuur hieronder is te zien dat het - wellicht verrassend - de meikevers zijn die met 200 exemplaren de lijst aanvoeren. Opvallend is vooral het grote aantal bosmuizen (67). Samen met de 23 woelmuizen en 8 niet nader gespecificeerde muizen bij elkaar 98 muizen. Tel daarbij de woelrat en de 3 spitsmuzien dan komen we aan 102. Gemiddeld genomen ruim één muis per dag per jong, 1,36 om precies te zijn. De noodzaak om dan nog veel andere prooien aan te voeren is niet heel erg hoog geweest. Larven, rupsen, regenwormen en ander klein grut hebben dan ook vooral als gaatjesvullers gefungeerd. Geen wonder dat ze als kool gegroeid zijn.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs