Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
kuiken uit 2019 wordt geringd. Foto: Bart Franken

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Om door een ringetje te halen

Bart Franken | dinsdag 30 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 606x

En in tegenstelling tot vorig jaar, gaan we dat dit jaar wel doen. Wat er gaat gebeuren, leggen we in dit blog even uit.

Al sinds er jongen in deze kast geboren worden, worden kuikens van deze kast geringd. Het levert ons veel belangrijke informatie op over de verspreiding van Bosuilen, hun gedrag, leefgebieden meer. Afgelopen jaar kon het ringen vanwege een aantal redenen niet doorgaan, mede vanwege corona. Een aantal bezoekers van de chat vroegen er al naar. En jawel, dit jaar worden de kuikens in deze kast wel weer geringd.

Wanneer wordt er precies geringd?

Het ringen vindt plaats dinsdag 30 maart vanaf omstreeks 16.00 uur.

Het ringen vindt dit jaar plaats op aangepaste wijze, met respect voor alle coronamaatregelen. Hierdoor gaat het ringen iets anders dan normaal. Dit heeft geen effect op de uilen of de snelheid waarmee geringd wordt.

Ter plaatse wordt een poging gedaan het ringen op te nemen, zodat we hier later een clip over kunnen plaatsen.

Wat merken de kijkers er van?

Zodra de ringers beginnen, wordt een ladder tegen de boom geplaatst. Voor de vliegopening wordt een schot geplaatst met een lange stok, zodat de kuikens niet kunnen ontsnappen en zich te pletter vallen. Aan de zijkant van de kast gaat een deurtje open waardoor de ringer de kuikens kan vangen. Indien het vrouwtje aanwezig is in de kast, wordt ook zij gevangen zodat wij haar ring af kunnen lezen.

De livestreams worden niet onderbroken. Kijkers zullen dus e.e.a. meekrijgen van dit gebeuren. De kuikens zullen door het ringen tijdelijk niet zichtbaar zijn in de kast. 

De kuikens worden gewogen, gemeten en geringd. Daarnaast volgt een kleine gezondheidscheck. Vervolgens worden ze teruggeplaatst in de kast en noteren de ringers de gegevens. Nadat de vogels terug geplaatst zijn in de kast, zijn ze vaak even van slag. Uiteraard, je bent als kuiken net 'gegrepen' door een 'roofdier', maar gelukkig heb je het overleefd. Ze moeten vaak even bijkomen, maar niet lang daarna gaan ze verder zoals altijd. 

Ringen van onze bosuilen

De kuikens in deze kast worden jaarlijks geringd door de geweldige vrijwilligers van de Roofvogelwerkgroep Roerstreek. Ruim 110 kasten worden door hen in de omgeving jaarlijks gecontroleerd op aanwezigheid van jongen en indien aanwezig geringd. Dankzij hun inzet kunnen we veel waardevolle informatie vergaren over bosuilen in Nederland en het grensgebied met Duitsland en België.

Ringen levert belangrijke informatie

Het ringen van vogels is een zeer belangrijk onderdeel van het onderzoek wat in Nederland bij diverse vogelsoorten wordt uitgevoerd. Zo wordt veel informatie van onschatbare waarde verkregen van deze soorten. Onder andere data over lokale, regionale en landelijke populaties, maar ook over de verspreiding van een soort, over de leeftijd van vogels, het gedrag, de voortplanting en het voortplantingssucces, noem maar op.

De mensen die de vogels van ringetjes voorzien, noemen we de ringers. Zij hebben een opleiding tot ringer gevolgd zodat zij de vogels op de juiste, vogelvriendelijke manier van een ring kunnen voorzien. De ring zelf is zo gemaakt dat de vogel er geen last van heeft. Zo kunnen we veel te weten komen over de vogels!


Kuiken uit 2019, vlak voor het meten en ringen. Foto: Bart Franken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs