Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Oh mamma, wat is het warm!

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 4 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 510x

Op het moment van schrijven van dit blog zijn er geen bijzonderheden rondom het kerkuilengezin en de warmte van de afgelopen dagen bracht mij op het idee iets te schrijven over kerkuilen en warmte.
Foto André Eijkenaar

Hitte in de kast

Hebben kerkuilen ook last van de warmte? Inderdaad, dat is zo. Volwassen kerkuilen kunnen de warmte ontlopen door koelere plekken op te zoeken. De jongen die nog in het nest zitten hebben het soms moeilijk. De Beleef de Lente- jongen zijn nog veel te jong om een uitstapje buiten de nestkast te gaan maken.

Hoge temperaturen, boven de 40 graden!

Zitten de kerkuilen in een schuur met een rieten dak, dan zijn er geen problemen, het blijft er veelal lekker koel. Helaas zijn er ook nestkasten, die in een gebouw of schuur hangen met golfplaten. De temperatuur loopt dan soms op tot boven de 40 graden! Dat houden ze dan niet lang vol. Grote jongen springen dan uit de kast en de kleinere krijgen te weinig vocht binnen en drogen uit. Een kerkuil krijgt immers alleen vocht binnen via de prooien. Gelukkig is de prooiaanvoer voor de webcam-kerkuilen van Beleef de Lente nog steeds voldoende.

Oplossing

De oplossing is om de jongen met kast en al te verplaatsen naar een koelere plaats in de schuur of buiten in een boom. Door het blazen van de jongen weten de volwassen vogels de jongen snel te vinden. Vaak wordt er door de controleurs bij erg warm weer de deksel van de nestkast iets opgelicht door middel van een lat of steen om de luchtstroom in de kerkuilenkast te verbeteren.

Jankees Schwiebbe

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs