Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Sharon Lexmond
Sharon Lexmond | vrijdag 22 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1137x
Wat wordt er gevoerd? Hoe vaak? Hoe wordt het eten aangeboden? Wat voor omgeving is het kuiken gewend? Als vogelverzorger/surrograatouder probeer je dit zo goed mogelijk na te bootsen en dan is het handig als je bekend bent met bepaalde feitjes uit de natuur. Bijvoorbeeld dat zo een klein kuiken al een hele muis op kan en dat je deze in de opvang dus niet in kleine stukjes hoeft te knippen.
Hierboven zie je een groeicurve die tot stand gekomen is uit data die Rob Bijlsma (roofvogel-/uilendeskundige) verzameld heeft van 345 bosuilskuikens. Martin van de Reep (ringer/stadsvogeldeskundige binnen de vereniging waar ook onze opvang onder valt) heeft deze curve naar aanleiding van mijn vraag uitgewerkt.
Veel vogels groeien als jong naar een gewicht toe wat soms wel 25% hoger ligt dan dat van hun ouders. Tijdens de laatste fase van hun ontwikkeling vallen ze af en groeien ze volledig uit. Dit gebeurt bij bosuilen ook maar dat zie je echter niet terug in de curve. Dat komt omdat de bosuilen deze ontwikkeling buiten de nestkast doormaken. (lastig data verzamelen!)
De onderste lijn in de curve geeft de vleugelgroei aan. Hierbij worden de de slagpennen gemeten. Het gaat dus niet om de maat van oksel tot 'vingers'.
Een blik op de rug en dijtjes van een kuiken is heel veelzeggend. De goedgevulde spekbilletjes die in DIT filmje van 17 maart en DIT filmpje van 21 maart onder mevrouw Bosuil uitpiepen, laten in 1 oogopslag zien dat ons kuiken er goed aan toe is. Dat kan ook amper anders als je ziet hoeveel muis er op voorraad is en het feit meegenomen dat ons kuiken enigstkind is. Ik vraag me ook serieus af in hoeverre Kuuk zich aan de groeicurve houdt.. Daar zullen we tijdens het ringen achter gaan komen :)
Kuuk is vandaag 9 dagen oud, heeft inmiddels zijn oogjes open en de eerste veertjes komen door. Langzaam zal het witte pluizenbolletje gaan veranderen in een bruin/grijze, grotere pluizenbol. Hij zou dus nu ongeveer 150 gram zwaar moeten zijn.
Het gaat nog even duren, maar zodra Kuuk een dag of 30 oud is, zal hij de kast uit springen en vliegoefeningen gaan doen. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat hij per ongeluk op de grond belandt. In dit geval zal Jan (de eigenaar van de tuin waarin ons bosuilengezin woont) zich daarover niet druk maken als hij kuuk op de grond aantreft, maar niet iedereen is bekend met dit fenomeen.
Inmiddels zijn vanuit onze opvang al 3 ‘gechicknapte ‘ (overigens, uiteraard met alle goede bedoelingen...) uilskuikens weer succesvol herenigd met hun ouders. Mocht u zelf een bosuilskuiken in een bos of park op de grond aantreffen dat zichtbaar niets mankeert en relatief veilig zit, laat hem dan vooral zitten. Bel in andere gevallen voor advies met een lokale vogelopvang of vogelwerkgroep!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..