Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Oefening baart kunst

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 15 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 316x

In de chat lees ik vaker dat er menselijke eigenschappen worden toegeschreven aan de kerkuilen. Hebben de kerkuilen eigenlijk menselijke gevoelens? Ik ben ook benieuwd of de komende dagen, als het warmer gaat worden, de jonge kerkuilen puf hebben om van alles te gaan ondernemen in de nestkast.
SKWN

Instinct

Dieren volgen hun instinct, wordt vaak gezegd. Volgens Wikipedia is instinct "een soort specifiek en aangeboren gedragspatroon, waarbij ervaring of leren geen rol speelt." Toch geldt ook voor veel aangeboren gedrag dat oefenen een vereiste is om de vaardigheid onder de knie te krijgen.

Het soort specifiek gedragspatroon, of instinct, behoort dan weliswaar tot het basispakket van een diersoort, maar daarmee is een dier nog geen robotje dat louter voorgeprogrammeerd gedrag vertoont en feilloos uitvoert. Ook voor (veel) dieren geldt dat het leven een leerproces is waarbij het opdoen van ervaring een belangrijke rol speelt. Dit leerproces, het oefenen en in de praktijk brengen van vaardigheden, kunnen we nu prachtig volgen bij onze kerkuilen.

Nieuwe handleiding opkomst voor kerkuil beschermers

De huidige handleiding bestaat al een groot aantal jaren, de oude exemplaren zijn op. Tijd voor een update voor een vernieuwde handleiding was het motto van het bestuur van de Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland (SKWN) Met vereende krachten en doorzettingsvermogen kunnen we nu met trots aankondigen dat de handleiding klaar is. Binnenkort kunnen beschermers van de kerkuil via hun regio coördinator een nieuw exemplaar ontvangen. En uiteraard zal deze dan ook op onze website te downloaden zijn.

MM

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs