Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Ode aan de prooidieren!

Bart Franken | dinsdag 14 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 776x

Je bent maar klein, een donker bos omhult je leven. Altijd op je hoede, je schuilt onder een dichte struik. BAM! Een hard geluid, daar bij het huis. Dat mens! Je schrikt… Je vlucht. Twee ogen, donkere als de nacht, bespieden je van boven. Twee klauwen. Donker. Einde.

De natuur is emotie. Emotie is de natuur. Na zoveel jaren bij Beleef de Lente en werken in- en met de natuur, gaat het me nog steeds niet vervelen. En met mij vele anderen die al jaren de vogels volgen en met regelmaat en veel emotie de beelden van ‘onze’ vogels volgen.

Ons kuiken groeit als kool, maar dat kan alleen maar dankzij de onvermoeibare toewijding van zijn ouders, en vooral man bosuil. Ons kuiken krijgt een rijkelijk dieet van veel verschillende diersoorten. Muizen, vogels, kikkers. Van alles valt ten prooi aan de klauwen van Man Bosuil. De tuin van Jan leeft! Een lopend buffet voor de Bosuilen, Sharon noemde het al in haar blog.

Maar waar deze prooidieren vaak in de statistieken verdwijnen, bij deze een blogje om ze in het zonnetje te zetten. Want in de natuur is het eten en gegeten worden, en dat laat niet onberoerd.

Een prooidier met een mooi leven

Een ding is zeker, de prooidieren waar onze bosuilen mee aan komen hebben een goed leven gehad. De omgeving van de bosuilenkast is een lust voor het oog. De tuin van Jan wordt stukje bij beetje omgebouwd tot een walhalla voor (prooi)dieren. Zijn tuin zit vol verstopplekjes voor muizen en vol met eten (er valt nog wel eens wat op de grond als je de vogels voert). Voor amfibieën een vijver en een mooi landbiotoop om de winter door te komen. Voor zangvogels struiken om in te nestelen, insecten in te vangen en hoge uitkijkpunten om te zingen en hun territorium te verdedigen. Reptielen als hagedissen kunnen gebruik maken van de vele zandpaden om op te warmen in het zonnetje. Noem het maar op.

Eten, maar ook gegeten worden

De natuur is hard, maar ook bosuilen moeten eten. En die zijn helaas geen vegetariër. Maar ook de bosuil zelf moet goed opletten. Er zijn verschillende rovers die wel een bosuiltje lusten. Zo is in 2016 nog een van de bosuil kuikens ten prooi gevallen aan de marter. Maar bijvoorbeeld ook een havik kan een bosuil pakken.

De natuur kent een delicate balans en een gezonde biodiversiteit is daarom enorm belangrijk. Zonder al die muizen, kikkers en zangvogels zou een bosuil niet kunnen eten. Maar die kikkers en zangvogels hebben waarschijnlijk ook weer insecten gegeten. En een bosuil kan op zijn beurt voedsel zijn voor een havikjong.

Ode aan de prooidieren

Achter elke prooi zit een verhaal. De natuur is hard, dodelijk en oneerlijk, maar ook prachtig, vertederend en adembenemend. Juist dat contrast maakt de natuur zo ontzettend geliefd.

Elk prooidier maakt het ultieme offer ten gunste van het geheel. Elke muis die binnen komt in de kast, zorgt er voor dat de natuur in balans blijft. Dood doet leven.

Dus ode aan de prooidieren!

Bart

De muis verdient een standbeeld. Stockfoto

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs