Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nog meer 'uilen' in de kerkuilenkast ?

Mark Hessels | donderdag 4 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 817x

Wat vliegt daar toch iedere nacht allemaal voor die camera's langs ? Met de nachtvlinderval zijn we eens op onderzoek uitgegaan (zonder ons jonge echtpaar te storen bij het inrichten van hun kinderkamer uiteraard)
Meriansborstel (l) en Witte tijger (r) (Foto's: Mark Hessels)

We zien ze zowel op de binnen- als de buitencamera’s voorbij fladderen; toch zijn dat meestal verschillende soorten.

 

BINNEN DE NESTKAST

Af en toe zie je de kerkuilen niet eens meer zitten door de wolk aan nachtvlinders die ervoor hangt; dit is de zg. tapijtmot. Deze soort leeft vooral op resten van veren en haren en vindt dat volop in de braakballen van met name kerkuilen. Ook de eitjes worden in de braakballen gelegd.
Later is hij ook overgestapt op oude tapijten en daar dankt hij nu zijn naam aan. In 2009 is voorgesteld om de naam te wijzigen in ‘roomtipje’, maar dat is officieel nooit gebeurd. In de kerkuilenchat worden ze liefkozend nog wel met deze naam aangesproken.
De tapijtmot komt niet op het UV-licht van de vlinderval af en deze hebben we dan ook niet terug kunnen vinden.

 

BUITEN DE NESTKAST

De hooiberg is natuurlijk één groot (insecten-)hotel, waar van alles kruipt, slaapt, paart, jaagt, etc. Ook voor nachtvlinders blijkt het een interessante plek als je de nachtbeelden zo eens bekijkt. De meesten zullen in de direkte omgeving van de hooiberg eten en tegen het eind van de nacht de beschutting weer opzoeken.


De nachtvlinderval heeft een UV-lamp die onweerstaanbaar is voor veel nachtvlinders. Als ze eenmaal in de val gelokt zijn kunnen ze er de volgende ochtend pas weer uit als ik ze vrij laat na ze gedetermineerd en geteld te hebben.

De oogst was niet zo indrukwekkend als ik gehoopt had, maar er zaten toch 2 Wapendragers, 1 Meriansborstel, 1 Drielijnuil (dus toch nog een uil in de hooiberg), 3 Mendicaberen en 1 Witte tijger in de val en verder ook nog 3 Meikevers en 1 Zwarte doodgraverkever.

 

EIGENLIJK VEEL TE MOOI VOOR EEN LEVEN IN HET DONKER

Zoals je op de foto’s ziet zien ze er soms spectaculair mooi uit; eigenlijk veel te mooi om zo’n verborgen nachtleven te leiden. Maar ja, dat geldt voor onze kerkuilen natuurlijk precies hetzelfde…

Drielijn uil (l) en Wapendrager (r) (foto's: Mark Hessels)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs