Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs

Niks is zeker!

Heleen Luijt | woensdag 25 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 45x

Afgelopen maanden is er veel gebeurd in en rondom de Tapuitenholen op Texel. Zelfs zoveel dat team Tapuit het ook niet altijd meer kon volgen. Ook aan de Tapuit gaan we (misschien) een eind breien… Of toch niet!?
Gehaktballen op een rij

1 ding weten we zeker bij de Tapuit en dat is: ‘niks is zeker!’. Met veel plezier en ook met verbazing hebben we mogen genieten van verschillende Tapuiten en hun kroost. Over de Tapuit is relatief weinig bekend wat erin resulteerde dat zowel jullie kijkers als team Tapuit vol vragen zat (en nog steeds zit). Is V toch een M? Of is het gynandromorfisme, een aanpassing in de hormoonhuishouding, waarbij een vrouwtjesvogel kleedkenmerken krijgt van een mannetje? Leidt M een dubbelleven en onderhoudt hij 2 gezinnen tegelijk? Welke jongen horen nou bij wie? Worden ook wij gek? Net als V in T2?

Het was een primeur bij BdL: de Tapuit. Wij hebben er enorm van genoten en daarom hieronder een korte recap van wat wij allemaal hebben gezien:

Langzame start

Het Tapuiten seizoen begon moeizaam. Ondanks de 4 verschillende camera’s bleef het maken van een nestje uit. Er was wel activiteit in de holen maar deze was vooral van V die in gevecht was met haar eigen spiegelbeeld in de camera. Na het verduisteren van het hol hield dit gevecht op maar resulteerde helaas niet in een nest.

Bevederde gehaktballen

Maar niet getreurd! Er gebeurt gelukkig genoeg in de Texelse duinen. Eind mei werd de buitencamera verplaatst naar een hol met maar liefst 6 geringde jongen Tapuiten (T5). Deze jonge ‘bevederde gehaktballen’ durfden steeds verder uit het hol te komen en de ouders vlogen af en aan om hun kroost te voeren. De jongen groeiden als kool en na een week vlogen de Tapuitjes uit.

Nieuwe ronde!

Toen de activiteit in T5 wat begon af te nemen schakelden we door naar T6 waar verse gehaktballen op ons wachtten. Ondertussen werd er ook een kuiken waargenomen in T3 maar waar deze precies vandaan kwam wisten we niet? Wat bleek: de jongen worden nog tot circa 1 week na het uitvliegen gevoerd in hun territorium en gebruiken de verschillende holen om te schuilen voor gevaar. Het ging hier dus waarschijnlijk om een uitgevlogen jong.

Einde van het seizoen.. ?

Medio juni, wanneer we denken dat het Tapuiten seizoen ten einde loopt, wordt er opnieuw activiteit waargenomen in T4. M en V fluiten vrolijke deuntjes en hierdoor groeit bij ons de hoop op een tweede leg.

Vrijdag aanstaande wordt er in de Texelse duinen gekeken of er nog een nieuw Tapuiten nest binnen camera bereik ligt. Zo ja, dan blijft de camera aan en kunnen we opnieuw genieten van nieuwe gehaktballen. Zo niet, dan gaan we vrijdag afscheid nemen van de Tapuiten.

Bedankt!

Ongeacht wat wij vrijdag gaan aantreffen (en we hopen natuurlijk een nieuw Tapuiten nest) willen wij wel alvast al onze trouwe Tapuiten kijkers en chatters bedanken. Bedankt voor jullie enthousiasme en het meedenken over alle vragen die de Tapuiten bij ons opriepen.

Achter de schermen heeft het tapuitenteam zich ingezet om het leven van familie Tapuit samen te vatten in clipjes en blogs. En ook de moderators hebben niet stilgezeten. Bedankt bloggers, clipmakers en moderators voor jullie inzet! Ook willen wij Camilla Dreef en Thomas van der Es bedanken voor hun informatie over het belang van de duinen. En bedankt Frank Majoor voor jouw tomeloze inzet om de Tapuiten in beeld te krijgen en de close-ups van het ringen. Ook bedanken wij Staatsbosbeheer, Vogelinformatiecentrum en Wildlife Monitoring Solutions voor het mogelijk maken van de Tapuitencam.

Wanneer de cam komende vrijdag gesloten worden kunnen alle clipjes en blogs nog rustig bekeken worden op de website van BdL.

Om het werk van Vogelbescherming te ondersteunen en Beleef de Lente mede mogelijk te maken, kan je altijd een Tikkie meehelpen. Graag zelfs!

Bedankt allemaal.

Team Tapuit


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Tapuit Alle Beleef de Lente blogs