naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Niet verwend

Ronald van Harxen, STONE | zondag 29 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 205x

Vanaf de start van de eileg houdt een klein groepje doorgewinterde tellers precies bij hoeveel prooien man Winterswijk aanbrengt en welke soort het is. Met Moederdag in aantocht, mag de heer des huizes de komende weken best nog wel een tandje bijzetten als het om de prooiaanvoer naar zijn eega gaat.

Geen vetpot

Tijdens de 7 dagen die de eileg duurde bracht de man 40 prooien aan en gedurende de 10 dagen (tot en met vrijdag) dat het vrouwtje nu zit te broeden 88, bij elkaar 128. Die 128 zijn als volgt verdeeld: 90 larven, rupsen en wat paar onduidelijke kleine prooien, 26 meikevers, 4 regenwormen, 2 woelmuizen en 5 ware muizen. Natuurlijk is het mogelijk dat het vrouwtje zelf ook nog wat gevangen heeft (met name tijdens de eileg), of prooi buiten het zicht van de camera heeft aangenomen, maar als dat ook niet veel bijzonders is geweest, is het beslist geen vetpot in huize steenuil .

Vlot door het gat

Op zich lijkt 128 best nog wel veel, maar als je je realiseert dat 116 daarvan rupsen, larven en meikevers zijn geweest van gemiddeld één gram per stuk dan is dat bij elkaar maar net iets meer dan ons. Tellen we daar de regenwormen (2,5 gram per stuk) en de 7 muizen (20-25 gram per stuk) bij op dan komen uit op nog geen 16 gram per dag. Geen wonder dat ze nu vlot door het invlieggat past. 

Enige aansporing wenselijk

Moeten we ons zorgen maken? Nee, absoluut niet. We zien wel vaker dat de prooiaanvoer in de broedperiode aan de magere kant blijft, terwijl die in de jongenperiode goed op peil is. Maar wat aansporing kan manlief zeker gebruiken.

Dank

Heel veel dank aan de telploeg! Het tellen van de prooiaanvoer levert ieder jaar weer een schat aan ervaring op. Volgende week zondag een nieuwe update.

 

Foto: André Eijkenaar


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht