Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Niet lang meer!

Jochem Kühnen | donderdag 6 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 129x

De jongen zien er al behoorlijk ‘af’ uit. Het zal ook niet heel lang meer duren voor ze het luchtruim gaan verkennen. Het verschil met de oudervogels is en blijft duidelijk te zien. Meer daarover in dit blog!

Leeftijd inschatten

Die ontzettend lange handpennen. Daar is veel aan af te lezen. Zo rond 40 dagen oud steken de langste veren van de vleugels; de handpennen, ongeveer 2,5 cm voorbij de staart. Met de vleugels uitgestrekt is de spandwijdte dan 40 cm! Dat is best flink en zo groot zou je de Gierzwaluw soms niet inschatten als je er één ziet vliegen. De veren van de vleugels van de jongen hebben prachtig witte randjes en ook de snoetjes zijn mooi wit. Dat is een groot verschil met de ouders die dat niet meer hebben, want die randjes slijten er snel af.

Naar buiten staren

Naast oefenen, héél veel en héél hard oefenen, kijken de jongen nu ook veel naar buiten. Soms zit er lange tijd eentje gebiologeerd door de ronde opening te kijken. Daar buiten vliegen soortgenoten. Dat moet er toch interessant uit zien voor een jong! Dat is ook waarom ik denk dat een nestruimte in zo veel mogelijk gevallen een goed uitzicht moet hebben. Het is misschien niet per sé nodig, maar het is wel leuk, toch?

Toch nog even over de luisvlieg

Ze vallen iets minder op nu de jongen groot en volledig bevederd zijn, maar we zien ze nog steeds wel eens, de specialistische Gierzwaluwluisvlieg. Hun levenscyclus zit er ook bijna weer op. De volwassen dieren sterven en er blijven cocons achter die wachten tot volgend seizoen. Een enkele luisvlieg die op een jong zit dat uitvliegt zal dus niet lang blijven zitten en meereizen naar Afrika. Hun leefomgeving is hier.

Uitvliegen

Het uitvliegen doen gierzwaluwen na ongeveer 40 dagen. Het kan een paar dagen ervoor of erna zijn, we zullen zien wie er het dichtst bij zat in de poll. We zullen er vast mooie clipjes van gaan zien, maar ik vermoed dat het aantal mensen dat live het uitvliegen mee gaat maken klein is. Gierzwaluwen vliegen meestal op zo veilig mogelijke momenten uit. In de praktijk komt dat vaak neer op ’s ochtends héél vroeg, bij het eerste licht, of ’s avonds laat, als het al bijna donker is. Dat is veiliger omdat de natuurlijke vijanden voor een groot deel op zicht jagende roofvogels zijn die vooral overdag actief zijn. Een jonge Gierzwaluw die uitvliegt gaat snel de hoogte in en ziet dan altijd nog een verlichte horizon en komt waarschijnlijk snel soortgenoten tegen.

Eén maand oude jongen kijken met hun witte snoetjes naar buiten, nestkast aan eigen huis, Jochem, 6 juli.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs