Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nestpraat: rot hout en koekoeksjongen

Saskia Wijte | woensdag 29 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1001x

Opgewonden berichten vanmorgen, want nadat vrouw de laatste dagen weer diverse malen was gesignaleerd verscheen ze nu in beeld met nestmateriaal. Het ging los op Whatsapp! Het lijkt erop dat man en vrouw het wel zien zitten op deze locatie met elkaar en dat er serieuze stappen worden gezet nu.
Vrouwtje GR met nestmateriaal

Gekraagde roodstaarten zijn van oorsprong holenbroeders, en de nestkast met ruime opening die we voor ze hebben opgehangen in de hooiberg is een mooi surrogaat. Van rot hout zijn ze ook niet vies, dus oude nestkasten vinden ze prima. Mocht je nog een oude nestkast hebben hangen en wil je graag een gekraagde roodstaart op bezoek? Lekker laten hangen dus. Dat is overigens geen garantie, maar het helpt wellicht wel.

Na de casco oplevering

De nestkast die in de hooiberg hangt is mooi casco opgeleverd met strakke kale wanden en een strakke kale vloer. Man en vrouw gekraagde roodstaarten kunnen het nest verder naar smaak inrichten. Het nestmateriaal van vandaag was de eerste stap. En hopelijk gaan ze de komende dagen verder met inrichten. Wat kunnen we dan verwachten? Als de nestbouw doorzet bouwen ze waarschijnlijk een mooi komvormig nest. De ingrediënten? Onder andere mos, dor gras, wol afgewerkt met een finishing touch van veertjes en (geiten)haar. Klinkt best als een comfortabele plek voor het leggen van eieren en het grootbrengen van jongen in elk geval!

Geheim ingrediënt: koekoek

De koekoek is een bekende nestparasiet. Ma koekoek deponeert haar ei in andermans nest en laat andere vogels haar kroost uitbroeden en opvoeden. Dit gebeurt ook bij gekraagde roodstaarten, ook daar belandt er wel eens een koekoeksei in het nest. Er is echter 1 grote maar: Voor de gekraagde roodstaart is dit niet per sé negatief. Er zijn diverse onderzoeken naar gedaan, en het lijkt erop dat de jonge gekraagde roodstaartjes profiteren van de warmte die het koekoeksjong met zich meebrengt.

Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat de koekoek voorkomt in de omgeving van onze camera. Op het erf zelf zijn nog geen koekoeken waargenomen, maar we hebben dit seizoen al zoveel bizarre taferelen voor de camera gezien (marters overal, nijlgansen in zeearendnesten, etcetera) dat we ons nergens meer over verbazen. Dus wie weet!

 

Nest van de GR. Bron: Sovon nestkastrapport 2015

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gekraagde roodstaart Alle Beleef de Lente blogs