Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | zondag 6 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 326x
Meegaan met de schaalvergroting - meer koeien, meer varkens, meer grond - heeft het tweetal nooit aangesproken. Ze waren en zijn tevreden met een 15-tal vleeskoeien, wat pinken, een paar handen vol schapen en wat het land zoal opbrengt. Om luxe geven ze weinig. Buiten wonen, genieten van de natuur, tijd voor een praatje en de vrijheid die dat geeft. Geen strop van de bank om de nek, dat voelt zoveel beter.
Beiden hebben er oog voor; de natuur om hen heen. De vele vogels: mezen, mussen, vinken, spechten, duiven, maar ook een buizerd en een torenvalk. Behalve steenuilen, huizen er jaarlijks kerkuilen op het erf. We hoorden ze al in het clipje Overdag gaat het goed, maar in de nacht ... Aan muizen en meikevers meestal ook geen gebrek. Het bewijs voor de eerste werd zaterdagochtend al geleverd, voor de tweede moeten we nog even geduld hebben. Ze houden van eiken, misschien vliegen ze wel op eigen kracht de kast binnen straks.
Terwijl we op het erf staan te praten dartelen er een paar hazen in het weiland voor ons, het voorjaar in de bol. We kijken geamuseerd naar het heen en weer geren en de haakse bochten die ze slaan. Met wat geluk moeten we er nu en dan wel een - of meer - achter de kast zien rennen. Het is geen opgefokt weiland met turbogras, maar meer een zoals die je vroeger zag, met ruimte voor (on)kruiden en insecten.
Prachtig is te zien dat de rasterpaaltjes - sommige voorzien van een sliertje witte poep - het terrein volgen, de scheiding tussen een wat hoger en wat lager gelegen stuk. Geen rechte lijn, maar een kromme. Niet elke vierkante meter hoeft hier benut te worden, dat is wel duidelijk als je om je heen kijkt. Dat laat ruimte voor de natuur. Op de hoek staat een walnoot. De steenuilen zitten er vaak in. Oorspronkelijk werd de voorloper van de huidige boerderij omgrensd door een gracht. Daar is nu niet veel meer van te zien maar in de grond zitten nog enkele houten pijlers waar de brug over de gracht op rustte. Zo hard als steen.
Voor steenuilen moet het hier goed toeven zijn. Dat geldt ook voor muizen. In eerdere jaren troffen we veldmuis, bosmuis, huismuis, bosspitsmuis en woelrat. Veldmuizen nog het meeste. In het goede muizenjaar 2019 telden we er achttien, met nog eens twee bosmuizen en een huismuis. Benieuwd of we die ook dit jaar gaan zien, voor de camera. Ongetwijfeld helpt daarbij dat de afgelopen jaren een strook langs het akkerland is een ingezaaid met een akkerrandenmengsel. Patrijzen heeft het nog niet aangetrokken, maar vlinders en andere insecten varen er wel bij. En muizen uiteraard.
Afgelopen week was ik ook nog even op de nieuwe stek van Benno en Lieneke (jullie kennen ze vast nog:). Benno had meerdere malen steenuilen gehoord en was van plan een kast op te hangen. Wie weet zouden ze er hun intrek in nemen. Toen we achter in de tuin naar de beoogde plek stonden te kijken, zag ik het direct. Hun nieuwe woning (Lunkershuusje) ligt op een steenworp van de plek waar we in 2020 de broer van het dame die in de camerakast bij Benno's boerderij (Lunkers) broedt troffen. Kan geen toeval zijn!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..