Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Nacht met een zwart randje

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 1 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 505x

Als team kerkuil zijn wij verdrietig en verbaasd dat een van de kuikens het niet gered heeft vannacht. Op de beelden die teruggekeken zijn zien we dat een van de kleine kuikens in de vroege ochtend op de grond ligt door wat voor oorzaak dan ook. Dat is gissen, en dat doen we dan ook niet.
Esther Heideveld

Om welk kuiken gaat het?

Als team kerkuil weten we dit op dit moment nog niet zeker maar wij hebben sterk het vermoeden dat het om K5 gaat. Zichtbaar voor ons is dat K5 al ongeveer twee weken minder actief is dan de rest van de kuikens en dat de dood waarschijnlijk niet (of in ieder geval niet alléén) is veroorzaakt door de lagere prooiaanvoer van de afgelopen nachten. Maar het blijft gissen.

Een nacht met een zwart randje

Ik vind het erg ontroerend om in de chat te zien hoe erg het iedereen raakt en begaan is met het verlies van een van de jongste kuikens. Echter, in de natuur wordt niks verspild. Het is dan ook mogelijk dat de overgebleven kuikens aan het dode lijkje gaan eten. In de kerkuilenwereld is dat normaal, het overleden kuiken heeft niks meer aan het lichaampje en de nog levende kuikens wel. Mochten de kuikens niet aan het lijkje komen, dan zal het langzaam opgaan in de bodem. Vanavond staan de kuikens weer voor het gat om de muizen in ontvangst te nemen. Dit is normaal gedrag. De sterkste overleven en de zwakste helaas niet. En laten we vooral niet vergeten dat er vijf mooie levende kuikens over zijn die zaterdag geringd gaan worden.

 

Rust zacht dapper kuikentje.

Foto Ed Hoogkamer

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs