Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | woensdag 9 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 506x
Laat ik beginnen met te zeggen dat er niet veel bekend is over hoe het leven van individuele kauwen er na de broedtijd uitziet. Na het uitvliegen verlaat het gezin meestal snel de broedplek om zich bij een groepje andere kauwen aan te sluiten. Na een maand of zo gaan de kinderen hun eigen weg. Pa en ma keren in de loop van augustus terug naar de kolonie of de plek waar ze gebroed hebben en blijven daar in de buurt rondhangen tot het volgende broedseizoen zich aandient. De jongen trekken weg, op zoek naar een plek voor zichzelf. Daarbij kunnen ze flinke afstanden afleggen, zoals een dier dat van Frankfurt naar Wit-Rusland verhuisde, een afstand van 1.060 kilometer. Nederlandse kauwen trekken zelden verder weg dan Noord-Frankrijk of Denemarken. Toch ook nog een best eind. De meeste blijven echter beduidend dichter in de buurt.
Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, daar weten we het fijne niet van. Hoewel er in de afgelopen jaren flink wat kauwen zijn geringd en teruggemeld, betreft het maar zelden jongen die een nieuwe stek hebben gevonden en op het nest gecontroleerd worden. Vaak gaat het om geringde of gekeurringde kauwen waarvan de ring in het veld afgelezen wordt. Eigenlijk vreemd dat er over zo'n algemene en gemakkelijk vindbare soort wat dit aangaat maar zo weinig bekend is.
Wat natuurlijk spannend wordt is of een ander paartje zijn intrek in de kast gaat nemen. De afgelopen weken hebben we regelmatig nieuwsgierige, zelfs opdringere stelltjes poolshoogte zien nemen. Hebben zij inmiddels wat voor zichzelf gevonden, of zijn ze nog steeds op zoek? Zodra de jongen eruit zijn en het huidige paartje de kast niet meer verdedigt, krijgen ze misschien een kans. Het is wel laat in het seizoen, maar geldt ook hier: beter laat dan nooit.
Ben wel benieuwd of ze dan zo in de (gemeubileerde) woning trekken, of dat ze eerst gaan slopen en dan verbouwen. Want uiteraard willen ze de nestkom niet rechts, maar links in de hoek hebben. Tenminste, als ze ook maar iets op mensen lijken.
Voordat het zover is moet eerst het huidige drietal hun onderkomen verlaten hebben. Volgens de boekjes gebeurt dat rond dag 35, dat duurt dus nog een paar dagen. Maar wie weet zijn ze hier wat vroeger. Zeker met het mooie weer in aantocht moet het buiten de kast een stuk aangenamer zijn dan binnen. Maar misschien plakken ze er ook nog wel een Winterswijks kwartiertje aan vast.
We gaan het zien!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..