Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Na het uitvliegen

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 9 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 469x

Het oudste jong is 31 dagen nu. Het zal niet lang meer duren voordat ze alle drie de betrekkelijk veilige omgeving van de nestkast verlaten. Wat gebeurt er daarna met ze? Hoe lang blijft de familie nog bij elkaar? Waar gaan de jongen naar toe? En ... neemt een nieuw paar zijn intrek in de kast?

1.060 kilometer

Laat ik beginnen met te zeggen dat er niet veel bekend is over hoe het leven van individuele kauwen er na de broedtijd uitziet. Na het uitvliegen verlaat het gezin meestal snel de broedplek om zich bij een groepje andere kauwen aan te sluiten. Na een maand of zo gaan de kinderen hun eigen weg. Pa en ma keren in de loop van augustus terug naar de kolonie of de plek waar ze gebroed hebben en blijven daar in de buurt rondhangen tot het volgende broedseizoen zich aandient. De jongen trekken weg, op zoek naar een plek voor zichzelf. Daarbij kunnen ze flinke afstanden afleggen, zoals een dier dat van Frankfurt naar Wit-Rusland verhuisde, een afstand van 1.060 kilometer. Nederlandse kauwen trekken zelden verder weg dan Noord-Frankrijk of Denemarken. Toch ook nog een best eind. De meeste blijven echter beduidend dichter in de buurt.

Weinig bekend

Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, daar weten we het fijne niet van. Hoewel er in de afgelopen jaren flink wat kauwen zijn geringd en teruggemeld, betreft het maar zelden jongen die een nieuwe stek hebben gevonden en op het nest gecontroleerd worden. Vaak gaat het om geringde of gekeurringde kauwen waarvan de ring in het veld afgelezen wordt. Eigenlijk vreemd dat er over zo'n algemene en gemakkelijk vindbare soort wat dit aangaat maar zo weinig bekend is. 

Nieuwe bewoners?

Wat natuurlijk spannend wordt is of een ander paartje zijn intrek in de kast gaat nemen. De afgelopen weken hebben we regelmatig nieuwsgierige, zelfs opdringere stelltjes poolshoogte zien nemen. Hebben zij inmiddels wat voor zichzelf gevonden, of zijn ze nog steeds op zoek? Zodra de jongen eruit zijn en het huidige paartje de kast niet meer verdedigt, krijgen ze misschien een kans. Het is wel laat in het seizoen, maar geldt ook hier: beter laat dan nooit.

Ben wel benieuwd of ze dan zo in de (gemeubileerde) woning trekken, of dat ze eerst gaan slopen en dan verbouwen. Want uiteraard willen ze de nestkom niet rechts, maar links in de hoek hebben. Tenminste, als ze ook maar iets op mensen lijken.

Winterswijks kwartiertje?

Voordat het zover is moet eerst het huidige drietal hun onderkomen verlaten hebben. Volgens de boekjes gebeurt dat rond dag 35, dat duurt dus nog een paar dagen. Maar wie weet zijn ze hier wat vroeger. Zeker met het mooie weer in aantocht moet het buiten de kast een stuk aangenamer zijn dan binnen. Maar misschien plakken ze er ook nog wel een Winterswijks kwartiertje aan vast.

We gaan het zien!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs