Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Mot

Roos Tol | woensdag 21 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 577x

De enige nieuwe soort die deze week werd gespot, is de kortstaartgabbermerel (Turdus merula brevicauda gabberski) maar die hadden we al. Saai! Het beestje waar ik vandaag over wil hebben, is even verwarrend als de nieuwe soort die we al hadden. Nachtvlinders. Meestal noemen wij leken hem: mot.

Nachtvlinders, zo denken wij onwetenden (maar u, kenner, weet beter), zijn vlinders die ’s nachts vliegen, in tegenstelling tot dagvlinders die overdags vliegen. Niet waar. In Nederland komen meer nachtvlinders voor dan dagvlinders; van de ruim 2350 soorten vlinders (2017) vallen er 50 onder de echte dagvlinders, de overige 2300 soorten behoren tot de nachtvlinders en daaronder heb je kleine of micro-nachtvlinders, ongeveer 1400 soorten, en een grote groep grote of macro-nachtvlinders.

Maar die nachtvlinders vlinderen vaak net zo lief overdags als ’s nachts. Daarom heb je dus dagactieve nachtvlinders.
Voor zover ik heb geleerd zijn er geen nachtactieve dagvlinders.
En: nachtvlinders kunnen net zo fabuleus gekleurd zijn als dagvlinders!

Mottig

Bij de vijver after dark zien we zonder twijfel een heleboel nachtactieve nachtvlinders. Helaas gaat dat zó razendsnel en bij infraroodlicht alles in het wit, dat het onmogelijk is om te zeggen “wie” we zien. Het is ook moeilijk te zien hoe groot ze zijn, omdat ze vlak langs de camera zoeven. Dus we noemen hem “mot” en we hopen dat hij de kikkers en de vleermuizen weet te ontwijken. Want die zijn dol op hem!

Het verschil zou je kunnen zien vooral aan de antennes. Dagvlinders hebben een knopje bovenaan hun spriet, nachtvlinders hebben een spriet of een geveerde antenne. Uiteraard kunnen wij dat hier niet zien. Die beesten poseren niet.

Daarvoor zou je kunnen deelnemen aan een Nachtvlinderexcursie. Dat is echt leuk om mee te maken! Experts doen dingen met een laken, loklicht, lokstoffen op bomen, en andere kenners kijken daarnaar en zeggen dan ach! De huismoeder, een witte pijlstaart, een spanner, een uiltje!
En jij loopt daar dan lekker tussen te genieten van de nachtvlinderpret en later thuis heb je alle tijd om een en ander eens na te lezen en leren.

Dat veel nachtvlinderachtigen geen mond of roltong hebben en dat er maar een beperkt aantal nachtbloeiende bloemen zijn, bijvoorbeeld. Dat de Hartlelie (Hosta) langs de vijver niet specifiek een insectentrekker is en dat we daarom misschien weinig dagvliegende dagvlinders zien. Maar genoeg insecten om een levendige kikkerpopulatie in stand te houden.

Schrik

Een filmtip (10 juli 21:41) die het helaas niet haalde tot clip, kwam van Moedertjeuil (geen familie van de nachtvlinders, denk ik) en die vond ik zelf zo grappig dat ik hem u niet wil onthouden.

“Muis schrikt van kikker, minuut later schrikt kikker van de muis”.

Ik zie daar meteen een cartoonesk filmpje bij!

Waarmee ik maar wil zeggen: de vijver bij nacht is niet alleen een gezellige hang-out voor nachtbrakende kijkers; er zit véél meer leven in dan je argeloos zou vermoeden.

Nog een tweetal weken genieten. Van de jonge boomkruiper (Sitta europaea) bijvoorbeeld, die ook zijn/haar weg naar de vijver al heeft gevonden.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs