Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Roelof Speelman
Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 3 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 677x
Oehoebraaksel of eigenlijk braakbal, ik vind ze prachtig en nog leerzaam ook. Zo krijgen we een goede indruk van wat meneer of mevrouw zoal naar binnen werkt. Heel veel vogels hebben braakballen zangvogels, uilen, roofvogels, ijsvogels, reigers, meeuwen enz. enz.
Maar die van de Oehoe spreekt echt tot de verbeelding, ze zijn groot gemiddeld 7,5 a 8 cm lang en gemiddeld 3,5 a 4 cm dik. Met grote stukken bot, complete schedels en grote veren. En als ze die dag een Egel op het menu hadden staan komen de onverteerde stekels ook weer naar buiten zonder schade aan te richten.
Het is eigenlijk een ingenues systeem; de Oehoe maag bestaat eigenlijk uit 2 delen de kliermaag en de spiermaag. Het voedsel komt eerst in de kliermaag waar er maagzuur aan wordt toegevoegd. Dan gaat het door naar de spiermaag waar de zachtere delen van het voedsel worden fijn gemalen en gekneed en door kunnen naar het darmstelsel voor het verdere verteringsproces. De harde onverteerde delen blijven achter en worden samen geperst tot een bal en die gaat weer terug naar de kliermaag en kan dan uitgebraakt worden. De haren/veren van de opgegeten prooi vormen samen met het slijm een soort bindmiddel met beschermlaag zodat de bal niet uit elkaar valt en op die manier makkelijk door de slokdarm weer naar buiten kan. Pas in de slokdarm krijgt de braakbal zijn eigenlijke vorm. Het uitbraken van een braakbal is een gewilde beweging en geen reflex zoals wel gedacht wordt. Het is een eigen keuze om het wel of niet in te houden, maar omdat de bal in de kliermaag wel ander voedsel tegenhoud zal hij wel eerst uitgebraakt moeten worden.
Sorry voor het misschien wat onsmakelijk verhaal.
Hier duidelijk te zien dat man eerst de braakbal kwijt moet voordat hij kan gaan eten.
Clip gemaakt door Romke Visser
De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..