Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Magisch

Linda Persoon | zondag 14 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 96x

Het legsel van onze koppel lijkt compleet en het broeden is begonnen! In een maand ontstaat in het ei een compleet kuikentje. In tegenstelling tot bij zoogdieren is er geen placenta die zorgt voor uitwisseling van voedingsstoffen met de moeder. Alles gebeurt in het ei zelf. Dat is toch magisch!

Razendsnel

Na het leggen gaat het ei in een soort ‘wachtstand’ tot het broeden begint. De warmte die door het lichaam van de moeder wordt afgegeven activeert de celdelingen in het ei waardoor de ontwikkeling op gang komt. De ontwikkeling van organen en ledematen gaat razendsnel, binnen een paar dagen is er al een klein, maar compleet, kuikentje. Wist je dat uit onderzoek bij kippeneieren is gebleken dat het hartje van een kippenkuiken al na 3 dagen kan gaan kloppen! Daarna groeit het kuiken in het ei nog vooral in grootte en als het er klaar voor is, breekt het uit het ei.

Best ingewikkeld

Het lijkt alsof de oudervogels zo niet zo veel werk hebben aan het broeden, de ontwikkeling in het ei gaat immers ‘vanzelf’. Maar nee, zo simpel is dat toch niet. Het bebroeden van een ei luistert erg nauw. Zo moet Mevrouw Torenvalk er voor zorgen dat de warmte in de eieren goed verdeeld is om de ontwikkeling in de eitjes optimaal te laten zijn. Hiervoor keert zij de eieren regelmatig om. Ook worden de buitenste eieren naar het midden gerold om te zorgen dat ze lekker warm blijven en de binnenste eieren naar buiten om te zorgen dat ze niet té warm worden. Nog best een ingewikkeld klusje met 7 eieren onder je.

Broedvlek

Om het warm houden iets makkelijker te maken ontwikkelen de meeste vogels een broedvlek op hun borst. Dit is een plek waar onder invloed van hormonen minder veren groeien (sommige vogels trekken ze zelf uit) en waardoor de vogel de eieren met lichaamswarmte direct kan verwarmen. Bij sommige vogels hebben beide ouders een broedvlek maar bij torenvalken is broeden vooral vrouwenwerk en ontwikkelt de man doorgaans geen broedvlek. We zullen het mannetje wel met regelmaat op de eitjes zien om ze warm houden en beschermen als onze dame even een momentje voor zichzelf neemt.

Nog best een ingewikkeld klusje dus, dat broeden. Maar kuikentjes in het ei, het blijft magisch!

Man neemt het broeden even over. Clip door onze clipmaker Emil


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs