Voorspoed, Geluk en ander (bij..
10.07.25 Zwaluwen maken al sinds mensenheugenis deel uit van onze leefomgeving. Uiteraard zijn..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | dinsdag 17 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 65x
Terwijl bij de buren de zwaluwen begin mei meestal al op het nest zitten is het bij ons dan nog stil. Ook dit jaar was het toch weer even spannend. Komen ze wel weer terug hier? Ze zijn ook jaren weggeweest nadat onze voorgangers hun erfdieren hadden weggedaan en pas in het zesde jaar dat wij weer kleinvee in de stallen hadden meldde het eerste paartje boerenzwaluwen zich weer.
Maar 20 mei was het dan zover. Met veel gebuitel en gekwetter in de lucht werd duidelijk gemaakt dat ze de plek hadden goedgekeurd en dezelfde dag al werd de stal uitgebreid onderzocht. Eerst met snelle verkenningsvluchtjes; ene kant erin andere kant er weer uit en daarna met steeds langere tussenlandingen op de vele zitplekjes in de stal.
De stal werd goedgekeurd. En na een paar keer schrikken wende ook het gestommel van de geiten al snel. Alleen wat moesten ze nu toch weer met die lange kerel die daar een paar keer per dag opeens tussen de geiten opdook?
Dat is een proces wat zich ook ieder jaar weer herhaalt. Als ik rustig aan doe dan zien ze me soms even aan voor een van de geiten, maar zo gauw mijn armen beginnen te bewegen val ik toch door de mand. ‘Oh nee, daar is die mens weer’. De stal is ook niet zo hoog, dus ze zitten hooguit een metertje boven mijn hoofd. En hoewel je ziet dat ze in de loop van het seizoen steeds meer wennen aan mijn aanwezigheid vliegen ze toch vaak op als ik er even bij moet om iets te doen.
Ze hadden ook nog wat hogerop kunnen gaan zitten en iets verder van waar ik steeds door moet, maar kennelijk is dit toch goed genoeg en nemen ze die kerel maar gewoon voor lief. Hij kan er ook niets aan doen dat ie hier moet werken…
Het jagen op insecten in de open lucht ziet er al indrukwekkend uit. Op hoge snelheid en toch super wendbaar; daar is als insect geen ontkomen aan. Maar het wordt helemaal spectaculair als je ziet hoe ze op het erf en in de stal vliegen tussen al die stilstaande en bewegende hindernissen door.
Een kennis vertelde laatst dat hij het stalraam altijd op een kier van 5 cm had staan en dat de zwaluwen daar gewoon op volle snelheid doorheen suisden. De stal hier heeft halfopen deuren, dus ze hoeven iets minder goed te mikken, maar af en toe kom ik daar ook opeens door natuurlijk. En als er dan eentje net aan komt suizen dan gaat ie of vol in de remmen en hangt dan even verontwaardigd kwetterend rond mijn hoofd (‘zie je niet dat ik voorrang had, grote lummel’; vrij vertaald) of hij schiet door het gaatje wat nog overbleef alsnog naar buiten of binnen.
Ik blijf me erover verbazen dat dat steeds goed gaat, voor zover ik weet tenminste.
Ook dat blijven bijzondere ontmoetingen. Ik moet gewoon een aantal keer per dag even wat dingen doen in de stal. De zwaluwen hebben dat door de evolutie heen natuurlijk ook geaccepteerd als een klein nadeel van in de buurt van mensen wonen. Maar vooral in het begin s het toch steeds weer even wennen. Inmiddels blijft het vrouwtje al regelmatig zitten als ik onder haar nest door loop, maar ik voel dan wel steeds die priemende oogjes op mijn hoofd die mijn bewegingen goed in de gaten houden.
Als ze besluit om toch even op te vliegen grijp ik snel mijn kans. Gewapend met mijn spiegeltje dat ik deze weken standaard in de stal heb liggen gluur ik even een paar seconden hoe het ervoor staat in het nest. Zonder extra verstoring verzamelen we zo toch weer wat extra informatie voor het Sovon Nestkaart onderzoek. Maar denk hier niet te makkelijk over en ga niet zomaar op onderzoek uit rondom vogelnesten. Laat je goed voorlichten door iemand met veel ervaring wat wel en niet acceptabel is. Dat kan bij iedere soort en situatie weer net anders zijn en je moet er niet aan denken dat jij degene bent die een nest zo verstoort dat het verloren gaat.
In mijn eerste blog hebben jullie de legdatums van alle 5 de eieren al gezien. Ik heb zelf het idee dat ze op 7 juni al een beetje aan het proefzitten was en dat ze vanaf 8 juni, toen ook het vijfde ei werd gelegd, echt is begonnen met broeden. Met een broedduur van gemiddeld 14 dagen moeten we dus nog een dag of 5 geduld hebben, maar dat zou ook zomaar een dagje eerder (of later) kunnen zijn. Zet de eierwekker maar vast op zondag 22 juni (en kijk voor de zekerheid zaterdag ook alvast even).
Kijk (en luister!) vooral ook nog even naar dit prachtige clipje. Vergeet daarbij niet je geluid lekker hard te zetten.
10.07.25 Zwaluwen maken al sinds mensenheugenis deel uit van onze leefomgeving. Uiteraard zijn..
10.07.25 Nu is het bijna de tijd van gaan. Het kuiken heeft al wat dagen geholpen met het afk..
09.07.25 Met een prachtig zacht en weemoedig “Djuu” laat hij zich vanuit het struikgewas nog w..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan