Hoog tijd voor weer eens een t..
28.03.25 Bij de kerkuil wisselen hoge pieken en diepe dalen elkaar af. Zo is dat in miljoenen ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | zondag 26 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 253x
Natuurlijk zijn er sceptici (o.a. een zekere dame A.) die zeggen dat we dat pas bedachten toen het niet lukte nummer drie uit de huis te halen. Toegegeven, daar lijkt het wel een beetje op. Maar het is echt waar. Jongen zonder toeters en bellen individueel herkenbaar te maken, biedt het voordeel dat we vanaf nu veel gemakkelijker individuele eigenaardigheden kunnen waarnemen.
Dat het deze keer wel lukte ze te ringen, was wel meer geluk dan wijsheid, ook dat geef ik graag toe. Doordat ze wat jonger en wat minder volumineus waren dan die van vorig jaar, lukte het ze zonder veel gedoe en kleerscheuren uit de sluis te halen. Mijn hand - met uil erin - paste net door de opening. Nummer drie krijste en spartelde enigszins tegen, dus die mocht mooi blijven zitten. Mogelijk was dat omdat hij toch geen ring om zou krijgen.
Wat op de beelden al te zien was - dat een van de drie wat kleiner leek - bleek ook uit het wegen. Althans, van de twee die we wogen. Linkspoot woog 118 gram en rechtspoot 141. Wat BOS-je weegt, weten we uiteraard niet, maar zijn/haar gewicht zal in de buurt komen van dat van rechtspoot. Daarmee hebben deze twee precies het gewicht dat je op leeftijdsdag 24 zou verwachten: 141 gram. Linkspoot zit daar dus onder. Niet dramatisch, hij zal het echt overleven, maar af en toe een muisje meer erin kan geen kwaad.
Dat hij niet helemaal volgens het groeiboekje groeit, ligt overigens absoluut niet aan zijn ouders. Die hebben zich de afgelopen week werkelijk het laplazarus gevlogen om prooi aan te voeren. Toen ik de dagtotalen optelde kon ik mijn ogen niet geloven: 1007 prooien! Ze hebben met zijn beide dus meer dan 1000 keer op en neer gevlogen om hun kroost van eten te voorzien. Gemiddeld genomen elk 72 keer per dag, 7 dagen lang. In werkelijkheid zal het nog wat vaker zijn omdat door diverse oorzaken niet elke prooi kon worden genoteerd.
Qua aantallen vallen de 6 woelmuizen, 3 ware muizen, 3 ufo-muizen, 4 spitsmuizen en 4 vogels compleet in het niet bij de 153 rupsen, 266 larven, 114 regenwormen, 93 meikevers en 360 andere kleine prooien die niet herkend konden worden. Bizarre getallen!
Petje af voor de ouders dus, maar zeker ook voor de tellers. Het is met name de afgelopen week een enorme klus - a hell of a job - geweest om de prooien te tellen. Door de vele hoppen, spinrag voor de lens en het sluisgedrag van de jongen, kostte het vele, vele uren. Over doorzettingsvermogen en volharding gesproken!
Graag maak ik van de gelegenheid gebruik voor een woord van dank voor de warme ontvangst op het erf van Trudie, Irma, Evert en Peter. Koffie, thee, fris en koek stonden klaar en naar goed Achterhoeks gebruik was twee koekjes pakken geen enkel probleem. Geweldig!
Foto: Irma
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
28.03.25 Bij de kerkuil wisselen hoge pieken en diepe dalen elkaar af. Zo is dat in miljoenen ..
27.03.25 Nog even en dan is het gedaan met de rust in deze kast. Overdag kijken we nu nog naar..
27.03.25 Op de Morteltoren hebben we man BUS veel prooien aan vrouw 4NL zien overdragen. Veel ..