Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Liefde gaat door de maag

Bernice Goffin | dinsdag 21 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 687x

Man en vrouw kerkuil leken met al dat geknuffel al wekenlang een smoorverliefd stel. Maar intussen hebben we, dankzij onze fanatieke onderzoekers, vrouw kerkuil wel betrapt: échte liefde gaat bij haar door de maag. De cijfers liegen niet!
Grafiek van het aantal paringen en prooioverdrachten per dag van de afgelopen 3 weken

Toeval? Dus niet!

In de bovenstaande grafiek is het aantal paringen en het aantal prooioverdrachten per dag te zien van de afgelopen 3 weken. Zoals te zien waren er aanvankelijk slechts één of enkele paringen per dag. Maar toen meneer kerkuil prooien begon te brengen kwam daar al snel verandering in! Het aantal prooien en paringen loopt mooi synchroon omhoog. Dat er vervolgens op sommige dagen wat minder prooien worden gebracht lijkt vrouw nu niet zo veel meer uit te maken: het aantal paringen blijft meestal hoog.

 

Eieren in de maak?

Alles wijst er op dat we binnenkort het eerste ei kunnen verwachten. Naast de vele paringen en prooioverdrachten zien we ook dat vrouw de kast niet vaak meer verlaat: de afgelopen week gemiddeld 1 uur per dag. Dit waren dan vaak een paar korte uitstapjes van enkele minuten, wat laat zien dat vrouw niet of nauwelijks meer zelf jaagt. Ze is compleet afhankelijk van man voor de prooiaanvoer. Dat is niet verrassend: het maken van eieren kost erg veel energie, dus vrouw moet haar krachten sparen.

 

Inschatting

Verder gebruikt vrouw de huidige prooiaanvoer van man ook als een soort inschatting van hoeveel eieren ze kan leggen. Als vrouw straks aan het broeden is en daarna voor jonge kuikens zorgt, is man kerkuil volledig verantwoordelijk voor de prooiaanvoer. Het is dus belangrijk voor vrouw om in te schatten hoe het zit met de prooiaanvoer dit seizoen. Als de prooiaanvoer van man aan de lage kant is, zal ze ook wat lager inzetten en maar weinig eieren leggen. We zien nu al interessante verschillen in de prooiaanvoer ten opzichte van vorig jaar. Later deze week zal ik daar verder op ingaan. Zal er tegen die tijd al een ei in de kast liggen?

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs