Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Wanneer zullen de lepelaars neerstrijken bij De Liede? Foto: Mars Gremmen

Door Johan Stuart
Landschap Noord-Holland

Lepelaars broeden zomaar langs het fietspad

Johan Stuart | vrijdag 15 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1244x

Gevoelens van trots en verwondering overheersten toen in 2004 zomaar drie paartjes lepelaars neerstreken in de bomen van natuurgebiedje De Liede aan de rand van Haarlem. Ze ‘kraakten’ daar nesten van blauwe reigers en legden hun eieren in nesten hoog in de bomen.
Als je goed kijkt zie je witte stipjes in het bos. Dit zijn broedende lepelaars in De Liede. Foto: Atelier Harm Botman

Boswachters en vogelaars zijn verwonderd omdat ze lepelaars kennen als broedvogels van rietvelden in uitgestrekte moerassen of van duintjes in ontoegankelijke kwelders. En hier kijk je zo vanaf het fietspad in de nesten! Ze blijken helemaal niet schuw te zijn. Dat er rondom verkeer raast, een drukke spoorlijn vlakbij is en regelmatig vliegtuigen overkomen deert de lepelaars kennelijk niet.
 
Dat lepelaars in bomen kúnnen broeden, ondanks hun lange poten, weten we vanuit bijvoorbeeld Spanje, waar ze in de Coto Doñana altijd hoog in bomen broeden. Lekker veilig voor vossen en andere roofdieren. De Liede-lepelaars zijn de eerste Nederlandse lepelaars die dit doen! En het mooie is, dat ze hiermee zoveel succes hebben, dat de jongen waarschijnlijk ook op andere plekken in Nederland boomkolonies stichten. In Hoofddorp bijvoorbeeld en het Sloterpark in Amsterdam.
 
De boswachters van Landschap Noord-Holland, de eigenaar van het moerasbosje, en vogelaars uit de omgeving volgen de lepelaars in De Liede sinds 2004 nauwgezet. Elk jaar worden de nesten geteld, en dat valt niet mee. Vooral de nesten middenin het ontoegankelijke bosje zijn lastig te tellen. Zeker als er in de loop van april blad aan de bomen komt.
 
Toch weten we vrij precies hoe de kolonie groeide sinds 2004. Het bleef niet bij drie paar, het aantal nesten groeide tot wel 50! Nu schommelt het aantal nesten elk jaar zo rond de 40. En wat blijkt, het aantal jongen dat per nest uitvliegt is groot. We kunnen echt wel spreken van een succesvolle kolonie.
 
Nu eerst maar afwachten wanneer de lepelaars terugkomen naar de nesten in De Liede. En? Kiezen ze de nesten voor de camera’s? Het blijft spannend. We gaan ze samen volgen!
 
Johan Stuart, voorlichter Landschap Noord-Holland

Twee verliefde lepelaars? Foto: Mars Gremmen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs