Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lekker binnen

Pascal Stroeken, STONE | maandag 5 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 615x

Het kan verkeren: vorige week genoten we nog van heerlijk warm lenteweer en nu hebben we met guur weer van doen. Voor velen een reden om binnen bij de kachel te blijven. Met onze menselijke blik stellen we tevreden vast dat ook vrouw steenuil comfortabel binnen zit. Zelfs man wordt gedoogd!

Een kille wind, sneeuw- en hagelbuien: aan onze steenuilenvrouw lijkt het allemaal voorbij te trekken. Alleen de tocht door de ventilatie-openingen en het zachtjes deinen van perenboom in de wind herinneren aan het gure weer.

 

Holtenbroeder

Steenuilenvrouwen – en alle holtenbroedsters met hen – hebben de luxe dat ze tijdens het bebroeden van de eieren en het verzorgen van de (kleine) jongen beschut tegen de weerelementen in hun broedholte verblijven. Heel wat anders dan, bijvoorbeeld, ooievaars die open en bloot, hoog boven het maaiveld blootgesteld zijn aan weer en wind. Natuurlijk, ze ‘zijn erop gebouwd’ en ‘zijn het gewend’. Maar toch, het blijft lastig in te schatten hoe vogels het weer beleven. Ongetwijfeld minder klagerig dan de gemiddelde mens, maar ik kan me voorstellen dat koesteren in de zon ook door vogels als prettiger wordt ervaren dan een gure wind en hagelbuien op het verenpak.

Dat geldt zeker voor steenuilen, die zich immers maar al te graag op een luwe plek in het zonnetje koesteren. Daar komen ze graag hun holte voor uit. Maar voor belangrijke zaken als broeden zoeken ze een binnenruimte, comfortabel en ongehinderd door de weerelementen. Niets menselijks is uilen vreemd.

 

Krappe woningmarkt

Het broeden in holten heeft dus zo zijn voordelen. Maar er kleven ook nadelen aan, want net als op onze woningmarkt is er schaarste en concurrentie. Beperkt aanbod en veel woningzoekenden. Alleen spechten en een handjevol andere vogelsoorten beschikken over de skills voor zelfbouw van nestholten, maar de meesten zijn afhankelijk van holten die het landschap hen biedt, al dan niet een verlaten holte die door een ander is gemaakt.

 

Nestkast als goed alternatief

Ik spreek bewust over ‘holten die het landschap biedt’ en niet over ‘die de natuur biedt’. De meeste plekken waar steenuilen broeden zijn nu eenmaal geen natuurlijke holten. Naast holten in oude fruit- en knotbomen (door mensen aangeplant en onderhouden!), broeden steenuilen in ons land namelijk vooral in gebouwen. Variërend van schuurtjes tot grote stallen of in woningen, waar de uilen meestal een plekje vinden tussen de dakbedekking en het dakbeschot.

Helaas zijn veel geschikte schuurtjes in de loop van de tijd door verschillende oorzaken uit het landschap verdwenen, en daarmee nam de nestgelegenheid voor steenuilen af. Gelukkig zijn overal in het land vrijwilligers en erfbewoners begaan met steenuilen en zijn er veel nestkasten geplaatst. Deze alternatieve nestgelegenheid heeft de uilen goed geholpen. We schatten dat inmiddels ten minste een kwart tot een derde van alle Nederlandse steenuilen in nestkasten broedt! 

5 april, in de middag: man wordt tijdens het gure weer door vrouw in de nestkast gedoogd

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs