Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kunstige Kerkuilen

Mariska van der Leij | woensdag 21 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 561x

Enige tijd geleden schreef ik in mijn blog de kerkuilen challenge uit, als ode aan de prachtige kerkuil. Tien Beleef de Lente volgers stuurden daarop hun bijzondere kunstwerken in. Een aantal van hen vertelden er ook hun verhaal bij.

Tien Beleef de Lente fans stuurden hun creatieve kerkuilen werken in, met hun verhaal erbij. 

Saskia Annink, kerkuil in 3D vilt

“Dit is het eerste dier dat ik van vilt maak, omdat ook ik ze zo mooi vind. Gemaakt van (lokale) schapenwol, dat ik met een speciale naald prik, zodat de haren in elkaar klitten. En zodoende kan je driedimensionale werkstukken maken. 

Ik ben altijd erg creatief geweest, ik maakte beelden van brons en steen. Maar ik kan dat nu niet meer zo makkelijk, omdat ik gedeeltelijk blind ben geraakt.

Eerlijk gezegd had ik nooit iets met uilen. Maar dit is veranderd. Ik mocht er een keer een vasthouden tijdens een roofvogelshow. Dat dier met zijn enorme ogen fascineert me nu. Vooral sinds ik zelf niet meer goed kan zien. Het verenkleed lijkt alsof het bestikt is met juwelen. Voor welke kunstenaar dan ook enorme klus om dit beeld recht te doen.

Sommige beelden zijn archetypen. Ze zitten diep in het collectieve geheugen van mensen. Uilen komen voor in sprookjes en sagen. Ze vertolken hierin de rol van mysterieus en wijs. Voor mij, tenminste. Sommige mensen zeggen, dat als dit bepaalde beeld (in mijn geval de uil) je enorm aanspreekt, dit beeld je iets probeert te vertellen. Of je zelfs een deel van jezelf wil laten helen, of licht op schijnen. Zodat je er eens bewust in je leven naar kijkt in welk opzicht je wijs en mysterieus kan zijn. Of misschien dit deel van jezelf wegwuift omdat je geleerd hebt dat het onzin is en je ‘normaal’ moet zijn. En natuurlijk vooral normaal DOEN.
Het beeld dus als de boodschapper. Of als ‘krachtdier’, zoals volken ie dichter bij de natuur leven dit noemen. Ik zie er een en dan weet ik gelijk weer mijn mysterieuze en wijze kant te waarderen.

Ik probeer dit vast te houden, maar die uil blijft maar langskomen. In boekjes die ik open sla als ik bij de tandarts zit, of zoals dit bericht van de challenge dat mijn man naar mij doorstuurde. Soms is het niet toeval meer te noemen, grappig vind ik dat en moet ik lachen om mezelf, net zoals ik dit stukje tekst opstuur.
Ik nuchtere Hollander….Ik probeer altijd nuchter en rationeel te zijn, maar er moet ook ruimte zijn voor wat mysterie. 

Ook in nieuwe sprookjes en verhalen blijft de uil langskomen. Bijvoorbeeld in Harry Potter. ...de uil als boodschapper. Mijn zoon is 12 en vind dat dan weer heel leuk.”

Potloodtekening van Iris Slooff

Iris maakte een mooie potloodtekening van de kerkuil. Ze schrijft: "Ik vind de kerkuil erg leuk, vooral als de kuuks er zijn."

Denise Haseleers, glas in lood kerkuil

“Mijn man is een grote (kerk)uilenfan. Als vrijwilliger beheert hij de uilenkasten hier bij ons in de regio en hij geeft zo nu en dan een presentatie over uilen. Als cadeau voor zijn verjaardag heb ik daarom een paar jaar geleden een glas in lood kerkuil gemaakt. Ik ben inmiddels glazenier van beroep en heb een Glasatelier aan huis. www.glasatelierdenise.nl
 
Ik ben zelf vooral fan van steenuilen. We hebben nu sinds een aantal jaren steenuiltjes in de nestkasten bij onze buren (hun hoofdverblijf) en bij ons (hun ‘buitenverblijf’) achter in de tuin. M’n man hangt er regelmatig een wildcamera bij om te zien hoe het hun vergaat. Ze hebben nu één keer een nest gehad met zes jonkies waarvan drie het hebben overleefd. Leuk om te zien hoe alles reilt en zeilt. En leuk om te horen, vooral als we ’s avonds in bed liggen!”

Aquarellen van Marita Zuurhout   

“Ik vind uilen interessante dieren. Ze zijn eigenlijk heel geheimzinnig omdat je ze eigenlijk niet snel ziet. En als je het geluk hebt ze te spotten dan kunnen ze je heel doordringend aankijken. Ik heb niet speciaal iets met alleen kerkuilen, maar alle uilen en eigenlijk met alle dieren. Het is ook leuk om de uilen te volgen via de binnencam op internet.
 
Gelukkig lijkt het aantal uilen de laatste jaren toe te nemen. Vooral omdat men het gebruik van pesticiden in de landbouw terugdringt. Hierdoor is er minder doorvergiftiging, dus minder prooi die vergiftigd is, dus ook minder snel uilen en andere dieren die vergiftigd worden."

www.maritazuurhout.nl 

Julie Tutein Nolthenius, knip-en-plak kunstwerkt

“Tekenen/schilderen kost me door omstandigheden tegenwoordig veel energie. Daarom heb ik onlangs geknipt en geplakt. Met een kerkuil!

Ik ben eigenlijk fan van alle natuur. Maar uilen hebben wel iets bijzonders, al kan ik niet goed uitleggen wat. Misschien heel simpel door het mythische wat eromheen hangt.
 
Sinds Covid ben ik meer aan het leren van het herkennen van vogels. Dus de online vogelcursus gedaan en veel het veld in. Dat deed ik al, maar veel vogels waren ‘klein bruin vogeltje’. Ik ben leuke boekjes gaan lezen en verbaas me over wat vogeltjes allemaal kunnen en doen. Ik vind vogels steeds mooier en mooier. De kleuren! De soms zo subtiele nuances! Kijk eens naar de kerkuil wat een prachtige kleuren.
 
Sinds ik waarneming.nl heb ontdekt maak ik daar veel gebruik van. Nadat ik in het vogelblad voor de zoveelste keer een prachtige foto zag van een bosuil in een boom vond ik het hoog tijd dat zelf te kunnen zien (ik zie ze nooit zo, toevallig voorbij vliegen, dat wel). Zo ben ik op zoek gegaan naar de bosuil in het parkje bij Amersfoort. En heb hem gevonden! Wat een feest. Een eerdere tocht naar een bosuil in het Spanderswoud had wel heel veel voorpret opgeleverd, maar geen uil, omdat er hard gewerkt werd in het bos.”

Hanneke Messelink-Anders, pentekeningen

“Ik ben al jaren een groot fan van de website van 'Beleef de Lente'. Ik volg geregeld alle filmpjes en zeker die van de kerkuilen sla ik nooit over. Zo mooi zoals alles in beeld gebracht wordt en alle weetjes die je erbij cadeau krijgt! 
 
Mijn hart ligt bij het maken van pentekeningen, waarin de link met de natuur altijd aanwezig is. Vogels, roofvogels, uilen, nesten, ze vormen geliefde onderwerpen in mijn tekeningen. Ik ben deze week toevallig begonnen met een nieuwe tekening van een 4-tal jonge kerkuilen in een nestkast in kleur, maar die is nog niet af.
 
Ik heb iets met uilen. Een van mijn eerste tekeningen was een zwart wit pentekening van de kerkuil. Daarna zijn er nog vele andere uilen en (roof)vogels gevolgd, zoals op mijn website www.kunstanders.com te zien is. De kerkuil blijft echter een bijzondere plek innemen. Het gebeurt niet vaak dat ik 2x voor eenzelfde onderwerp kies, zoals nu voor de kerkuil, maar het is weer met stijgende bewondering dat ik met deze nieuwe tekening bezig ben. Ze hebben een beetje een mysterieuze uitstraling en dat zit hem denk ik voornamelijk in de ogen. En nu ik bezig ben om dit jonge 4-tal ook in kleur uit te werken, kom ik er pas achter hoeveel prachtige tinten er ook in het verenkleed verpakt zijn. Ik zal hier weer even zoet mee zijn, maar ik zal ze met veel liefde en toewijding aan het papier toevertrouwen...!"

www.kunstanders.com

Kerkuil in waterverf en in (wit) krijt?

Elizabeth Boer stuurde ons een mooi schilderij in waterverf. 

T.J. Ramaker stuurde ons een kerkuiltekening van witte lijnen op een donkere achtergrond. Met welk materiaal de tekening gemaakt is is ons niet bekend. 

Kerkuil in vilt van Elisa de Bruin

"Ik volg alle vogels bij Beleef de Lente, maar de uiltjes hebben mijn voorkeur.Zzo vind ik het jammer dat de beide bosuiltjes zijn uitgevlogen, en heb ik een beetje verdriet om het kuiken bij de oehoe. 

De kerkuilen zijn wel favoriet. ik heb zelf een "tamme" kerkuil in de tuin (of vliegt vaak over de tuin en zit krijsend in de boom). En een steenuilenkast in de kastanjeboom sinds februari maar helaas nog zonder bewoning. 
 
Mijn liefde voor uilen is heel erg aangewakkerd na een uilen demonstratie tijdens het 50-jarig huwelijk van mijn ouders. Als deel van het feest had ik dat geregeld omdat mijn vader altijd dol was op dieren en dit iets was wat hij nog kon doen met zijn Parkinson. De uilen waren zo lief en tam. De valkenier gaf goede uitleg en ook over wat de problemen waren voor de uilen in het wild nu in Nederland."

Corrie Decock, perkamentkunst

"Deze uil heb ik jaren geleden gemaakt, toen werkte ik veel met Pergamano*. Hij staat ingelijst op de vensterbank in mijn werkkamer."
 
* Pergamano is perkamentkunst, de kunst van het verfraaien en decoreren van perkamentpapier door middel van technieken als reliëf, perforeren, meanderen, snijden en kleuren.  

Kerkuil in acrylverf

En dan tot slot mijn poging. Tijdens mijn schilderles van anderhalf a 2 uur heb ik met acrylverf 2 kerkuilen tegen een rode achtergrond geschilderd. De les was net wat te kort om het schilderij af te krijgen, de klauwen ontbreken. Ik ben er nog niet mee verder gegaan, want de volgende les hebben we koolmezen geschilderd en de les daarna bloemen. Als beginnende amateur ben ik best tevreden over mijn schilderwerkje, maar als ik kijk naar de prachtige inzendingen van de challenge besef ik des te meer dat ik nog veel te leren heb…

Uilen en mystiek

Een aantal deelnemers van de challenge haalden het al aan: uilen hebben iets mysterieus, geheimzinnigs en mythisch. Ze komen voor in sprookjes en volksverhalen. Daar zal ik een volgend blog over schrijven.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs