Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Krassen, roepen, snurken, gillen of blazen

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 25 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1068x

Vrouw kerkuil houdt de spanning voor de Beleef de Lente-kijker er in. We denken af en toe een andere kerkuil waar te nemen, maar de puzzel is niet compleet. Nog even duimen dus. Als ze een man aan de haak slaat, kunnen we ook meer geluiden verwachten.
Nella vreemde uil! 21 maart 2018

Zegt u het maar…

Wat we in ieder geval hebben kunnen zien, is dat het geringde mannetje niet meer in de Beleef de Lente-kast geweest is sinds 9 februari. De oorzaak daarvan laat zich slechts raden. Op 14 maart laat het clipje zien dat de kerkuil die in beeld zit vreemd gedrag vertoont. Zou het een nieuwe man zijn of de buurvrouw? Op 21 maart weten trouwe clubhuizers het zeker: dit is een andere kerkuil! ‘Onze’ vrouw kerkuil heeft een rechte pony, terwijl deze kerkuil een mooie hartvorm heeft en ook de baard is veel mooier rond. Als bewijs, kijk naar het clipje van 21 maart en bekijk bijgevoegd screenshot. Zoek de verschillen.

De geluiden van de kerkuil

De kerkuil kent een behoorlijke variatie aan geluid. Dit wordt vaak aangeduid als krassen, roepen, snurken, gillen of blazen. Voor de kerkuil zijn geluiden van groot belang. Het is het enige contact dat ze met elkaar hebben. Aan de geluiden herkennen ze elkaar.

De geluiden van de kerkuil kunnen worden verdeeld in een vijftal groepen: balts-, verdedigings-, bedel- en voederingsgeluiden, sociale contacten en geluiden van de jongen. Het ene geluid gaat vaak over in het andere, zodat het moeilijk is de verschillende geluiden exact te onderscheiden. Als we de komende tijd goed op de geluiden letten, is er mogelijk iets meer te zeggen over wat er zich rondom onze nestkast afspeelt.

Baltsroep 

De baltsroep, die uit een ijselijk, luid gekrijs bestaat, is het meest indrukkende geluid dat een mannetje in de vlucht laat horen. Het is de eigenlijke zang van de kerkuil. De ‘schreeuw’ is op enkele meters hoorbaar. De sterkte van het geluid neemt geleidelijk toe en duurt gemiddeld twee seconde. Het mannetje laat zo duidelijk horen ‘dit is mijn woongebied’.

Paringsroep

Tijdens de paring laat het mannetje een staccato piepend geluid horen, terwijl het vrouwtje daarop reageert met een zacht klagend geblaas.

Angstkreet

De angstkreet bestaat uit een serie zeer luide noodkreten, meestal beginnend met een verdedigend geblaas.

Wat zou het mooi zijn dat op de onderzoekpagina van de kerkuil genoteerd wordt welk geluid men heeft waargenomen.

Waar blijven de mannen?

De grootste wens voor vrouw kerkuil blijft natuurlijk dat ze al een knapperd aan de haak geslagen heeft, en dat hij zich binnenkort laat zien. Op dit moment valt niet te zeggen of er wederom een nieuwe man kerkuil is, we wachten het af.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs