Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs

Kool

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 17 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 52x

Het is mooi om te zien hoe snel de jongen groeien – ze doen hun naam eer aan en groeien als kool. Ondertussen blijven de ouders onvermoeibaar heen en weer vliegen, met een gestage stroom van lekkere hapjes die ze de nestkast in slepen.

Het is een beetje lastig te zien wat de vrouw precies aan het doen is tijdens dat ‘graven’ (zie ook de Verborgen Voedselvoorraad-clip van gisteren). Het lijkt er sterk op dat ze ergens van aan het eten is. Mogelijk consumeert ze de eitjes die niet zijn uitgekomen, maar het blijft lastig vast te stellen wat er precies gebeurt. Dit soort momenten laten maar weer zien hoe verrassend Koolmezen kunnen zijn, ze weten je telkens opnieuw te verbazen!

Hieronder zie je een kaart met de leeftijden van jongen vanaf 11 dagen oud. In mijn blog van vorige week zag je hoe de jongen van dag 0 - 10 eruit zien. Handig om dit plaatje erbij te pakken tot het moment dat ze uitvliegen. Met wat oefening is het goed mogelijk om vrij nauwkeurig de leeftijd van de jongen in te schatten.

Nu bijna alle nestjes met jonge Koolmezen zijn uitgevlogen, zijn collega’s begonnen met het vangen van zoveel mogelijk jonge vogels met behulp van mistnetten. Om de vogels te lokken, hebben we speciale voederplekken ingericht waar veel jonge Koolmezen op afkomen.

Gisteren werd er opnieuw gevangen, en tot onze grote verrassing werden vijf van de acht jongen uit één nestje teruggevangen. Deze meesjes waren een maand geleden uitgevlogen. Een mooie bevestiging dat de jongen van één nest toch nog vrij lang bij elkaar blijven. De vangplek lag hemelsbreed nog geen 200 meter van de nestkast waar ze geboren zijn. De jonge vogels zwerven dus wel wat rond, maar blijven ook duidelijk in de buurt van hun geboorteplek.

Tot slot; ik kreeg een paar vragen over de foto die steeds bovenaan mijn blogs staat. Waarom altijd een bos, en nooit iets anders? Dat is inmiddels een kleine traditie geworden: bij elk blog plaats ik een bosfoto, omdat ons onderzoek naar Koolmezen zich nu eenmaal in het bos afspeelt. Voor de afwisseling heb ik dit keer gekozen voor een plek waar ik me nóg meer thuis voel dan in het bos: Dursey Island, in het uiterste zuidwesten van Ierland. Ik ben daar meerdere keren geweest – de laatste keer een hele week in 2023 – en het blijft een van de mooiste plekken die ik ken!


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs