Gierzwaluwen in Nederland
29.05.23 De gierzwaluw is een bekende soort voor menig natuurliefhebber. Het ‘gieren’ van deze..
Door
Lilian Roosenboom
Lilian Roosenboom | dinsdag 2 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 66x
Pa en ma merel vormen een geoliede machine. Ze vliegen af en aan met voedsel en verdedigen het nest met verve. (Cliptip van onze kuikenpoll winnares Dieneke P: Defensieve houding)
In de clip zien we M en V, zij aan zij, een defensieve houding aannemen. Misschien kwam er een buurmerel, buiten beeld nèt iets te dicht bij het nest. Dat blijft gissen, maar hun houding was kenmerkend. Meteen in de verdediging, kop naar beneden, veren strak en lichaam en staart horizontaal. Duidelijke taal. Voor een goede verstaander zoiets als: “Dit nest is van ons en waar wij zijn, mag jij niet komen!”
Het bleek afdoende, het gevaar droop af. En dreigen is veiliger dan vechten, je kan maar beter niet gewond raken met een gezinnetje.
De eerste dagen zijn de jongen nog zo goed als kaal en daardoor onbeschermd tegen weersomstandigheden. Vrouw merel zorgt dan voor de warmte en man meestal voor het eten. Dat gebeurt met een zekere regelmaat, zoals we kunnen teruglezen in de chat.
En al dat eten verdwijnt in de gretig wijd opengesperde snaveltjes, een niet mis te verstaan fel gekleurd signaal. Hier moet het eten in!
En eten doet groeien. We zien ze groeien, van piepklein en kaal naar een vogeltje met veren. Die veren groeien vanuit kleine uitstulpingen in de huid, veerfollikels genoemd. De kale huid kleurt geleidelijk aan donker door de kleine veertjes in de dop.
Maar omdat ons nest wel veilig onder een dakrand ligt, maar daardoor ook in de schaduw, kunnen we die veerontwikkeling niet zo duidelijk volgen. Op onderstaande foto (een nest uit 2006), is die snelle veerontwikkeling beter te zien. Links nestjongen van vijf dagen oud, rechts twee dagen later.
De kleine mereltjes moeten in veertien dagen klaargestoomd worden voor vertrek. Vliegvlug noemen we dat. Maar vlieg is misschien een te groot woord, vlug zijn ze wel. Na twee weken vliegfladderen ze alweer het nest uit. Daarom is onze uitvliegpoll weer online om een gokje te wagen, maar eerst nog maar veel genieten van de mooie momenten!
29.05.23 De gierzwaluw is een bekende soort voor menig natuurliefhebber. Het ‘gieren’ van deze..
29.05.23 Als natuurliefhebber heb je regelmatig wel een goede portie geduld nodig. Zo heb ik e..
29.05.23 De jonge zeearenden worden steeds zelfstandiger. Tenminste, pa en ma vinden dat ze ze..