Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Koekoekprof Nick Davies "De koekoektruc zit 'm vooral in het geluid"

Chris van der Heijden, Vogelbescherming Nederland | maandag 12 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1058x

Onze koekoekcam wordt ook gevolgd door dè Europese koekoekkenner pur sang: Nick Davies. Hij deed jarenlang onderzoek naar de koekoek in Engeland. Professor Davies schreef voor ons opnieuw een leerzaam mini-blog.

Nick Davies: "Het is opvallend om te zien hoe hard de kleine karekieten werken en doen alsof er niets aan de hand is . Het ziet eruit alsof ze simpelweg hun eigen kuiken grootbrengen. Ze voorzien de koekoek van hetzelfde voedsel en in hetzelfde tempo als ze zouden doen voor een gemiddeld nest van vier karekietenkuikens. Hoe krijgt het koekoeksjong het voor elkaar de gastouders zodanig te stimuleren, dat ze voor hem alleen net zo hard werken als voor een nest met vier jongen?

De koekoektruc zit 'm vooral in het geluid. Als een kuiken van de kleine karekiet begint te bedelen roept het ‘tsi..........tsi’, maar de bedelroep van de koekoek is een veel sneller herhaalde variant. Een hoog ‘tsi.tsi.tsi.tsi’ dat klinkt als een nest vol hongerige karekietkuikens. Dit geluid zal de komende dagen als het koekoeksjong verder groeit steeds meer gaan opvallen. Experimenten waarbij de bedelroep van koekoeken werd afgespeeld bij karekietenouders op het nest hebben laten zien dat het deze snelle bedelroep is die de karekieten stimuleert meer voedsel aan te dragen.

Dus terwijl de vrouwtjesskoekoek visueel bedrog gebruikt om de kleine karekieten haar ei te laten accepteren, gebruikt het koekoeksjong vocale misleiding om de gastouders over te halen voldoende voedsel te brengen.

Let ook op hoe het koekoeksjong bedelt door zijn hoofd simpelweg achterover te gooien en zijn bek ver open te sperren. In tegenstelling tot karekietenkuikens die zich omhoog moeten strekken omdat ze moeten concurreren met hun broers en zusjes. Maar de koekoek hoeft de strijd niet aan te gaan, hij weet dat al het voedsel dat wordt aangedragen door zijn pleegouders voor hem is.

De koekoek heeft zich nog op een andere opmerkelijke manier aangepast aan het leven in een karekietennest. Als een roofdier het nest nadert, laten karekieten een alarmerend ‘churr...churr’ horen. Karekietkuikens herkennen die alarmroep en weten dan dat ze geen geluid mogen maken. Ze zijn op slag doodstil. Het koekoeksjong reageert ook direct op de alarmroep van de kleine karekieten en is ook meteen doodstil! Dus de communicatie tussen koekoeksjongen en gastouderkarekieten is tweerichtingsverkeer – de karekieten luisteren en reageren op de bedelroep van de koekoek en het koekoeksjong heeft zich de alarmsignalen van kleine karekieten eigen gemaakt."

 

Nick Davies deed jarenlang diepgaand onderzoek naar de koekoek in Engeland en schreef er het standaardwerk 'De koekoek' over. Het boek is een absolute aanrader voor wie alles wil weten over de koekoek, zijn levensloop en gedrag. Grote kans dat je na het lezen van dat boek fan bent van de koekoek én z’n waardvogeltjes. Het boek is te bestellen in de webshop van Vogelbescherming Nederland.

 


Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld. Bezoek de website van Vogelbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koekoek Alle Beleef de Lente blogs