Vinkenslag
18.04.25 We zien ze best vaak langs de waterkant, de vinken, zowel de mannetjes als vrouwtjes...
Door
Frank van Groen
WetlandWacht
Frank van Groen | vrijdag 31 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 566x
Het nest waar we nu naar kijken was in elk geval op 26 maart al aanwezig en voltallig, dat wil zeggen met vier eieren, het gebruikelijke aantal bij de kievit. Soms worden er ook 2, 3 of zelfs 5 eieren gelegd, maar dat komt weinig voor. Als het legsel compleet is begint het broeden, zodat de eieren vlak na elkaar uitkomen. Wel zo handig bij een nestvlieder als de kievit. De jongen gaan dan snel op stap om in omgeving van het nest zoveel mogelijk te eten, zodat ze lekker hard kunnen groeien.
Vrouw kievit neemt het leeuwendeel van het broeden voor haar rekening. Of dat in dit geval ook zo is kunnen we goed volgen. We moeten vrouw en man dan wel kunnen herkennen. Gelukkig is dat bij de kievit niet zo moeilijk. De man is feller gekleurd en heeft een langere kuif, relatieve kenmerken, dus lastig. Een hard kenmerk is de keel. Die is bij het mannetje altijd volledig glanzend zwart, terwijl de vrouw hier ook witte vlekjes heeft. Uit de filmpjes blijkt dat vrouw kievit inderdaad het vaakst te zien is.
De broedduur van de kievit bedraagt 24-29 dagen. Alleen weten we niet wanneer het legsel compleet was. Dit nest zal dus op z’n laatst op 23 april uitkomen, maar het kan zomaar een week eerder zijn. We gaan het zien…
Zo’n nest met vier eieren is een kostelijk bezit. Dat moet natuurlijk worden afgeschermd tegen indringers. Daar zijn kieviten meesters in. Zoals we kunnen zien in het filmpje spreeuwen, irritant of gezellig worden spreeuwen geregeld weggejaagd, maar uiteindelijk legt vrouw kievit zich naar bij de aanwezigheid van de ongevaarlijke spreeuwen. De spreeuwen zijn in opperbeste stemming en gaan zelfs zingen. Duidelijk is dat de in de grond peurende spreeuwen fanatiek op zoek zijn naar eten. Het liefste eten ze emelten, larven van langpootmuggen. Dat ze hier naar voedsel zoeken is een goed teken, ook voor onze kievitskuikens in wording. Het betekent dat er genoeg bodemleven is. En voldoende eten is misschien wel het belangrijkste ingrediënt in het leven van een pasgeboren kievitskuiken.
Net als de kievit doet de spreeuw het slecht in Nederland. Alle seinen staan op rood. Voldoende eten kunnen vinden in het Nederlandse grasland is geen vanzelfsprekendheid meer. Grote gebieden zijn zo intensief beboerd dat ze verworden zijn tot grasfalt, waar bodemleven grotendeels ontbreekt. Ziet er groen uit, maar vogels als kievit en spreeuw moet je er met een lantaarntje zoeken.
18.04.25 We zien ze best vaak langs de waterkant, de vinken, zowel de mannetjes als vrouwtjes...
18.04.25 Op 26 maart kwam man 7TG als eerste visarend terug naar de Biesbosch en op 1 april za..
18.04.25 Met het Paasweekend voor de deur is de kans op eieren na Pasen inmiddels wel bijna 10..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan