naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Lepelaar

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Groene specht

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Spreeuw

Man bosuil doet prima werk!   *   Voorzichtig bezoekje van kerkuil bij de nestkast   *   Wie is/was nu de échte V ooievaar?   *   "Ons" vrouwtje is de zwaarste steenuil die Stone ooit gewogen heeft!   *   De ooievaars moeten het nest fel verdedigen
Toon alle blogs & vlogs

Door Pieter van den Assem
Beleef de lente

Kiekeboe!

Pieter van den Assem | zondag 20 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 289x

Langzaam maar zeker begint de kuuk steeds meer op zijn ouders te lijken, er beginnen veren te groeien, de snavel wordt groter en sterker en sinds kort krijgt de kuuk voor het eerst zijn ouders te zien, de oogjes gaan open!
De ogen vallen gelijk op (Foto : Bastiaan van Gemert)

Het kauwtje met de blauwe ogen

Zodra Pa en Ma binnen komen met voedsel is het goed te zien, kleine zwarte kraaloogjes die smeken om voedsel. Toch lijkt het nog niks op de prachtige lichtblauwe ogen van de ouders. Nu we het toch over de ogen van de kauwen hebben, waarom hebben kauwen eigenlijk zo’n lichte oogkleur en een groot deel van de kraaienfamilie niet.  

Beperkt woningaanbod

Vergeleken met de rest van de kraaienfamilie, zoals de zwarte kraai, roek en ekster komt alleen de gaai in de buurt van een lichte oogkleur net als de kauw. Een lichte oogkleur is niet alleen prachtig om te zien, maar het heeft ook zijn voordelen. De kauw is een van de enige holenbroeders in de kraaienfamilie. Roeken en kraaien maken met gemak een nest van takken in het voorjaar, voor holenbroeders is het iets lastiger. Je komt niet zo vaak een goede boomholte tegen om in te nestelen, er is dan ook geen breed aanbod van holtes om in te broeden.

Wie het vindt, mag het houden

Zoals ik net vertelde, zijn er maar een bepaald aantal holtes aanwezig, hierdoor ontstaat dus veel onderlinge concurrentie tussen holenbroeders. We maken het zelf mee bij de BDL webcams, holenduiven bij de steenuilen of een kauwenfamilie die geregeld komt kijken of onze kauwen al weg zijn.  Tijdens een onderzoek werden in nestkasten voor kauwen afbeeldingen gehangen van de kop van een kauw waarbij de ogen, die normaal licht zijn, donker werden gemaakt. Veel kauwen schrokken niet van de afbeelding in het nestkast, wanneer dezelfde afbeeldingen werden geplaatst van kauwen met lichte ogen werd de nestkast een stuk minder aantrekkelijk voor kauw. De lichte ogen vallen in de donkere nestkast gelijk op en schrikken daarbij indringers af.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht