The sound of silence
19.03.25 Kerkuilen zijn voornamelijk ’s nachts actief. Daarom zijn ze gezegend met bijzondere ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 217x
Maar wat zijn ze grappig en wat zijn die ouders door het dolle heen. Zelden zo'n komische chaos gezien. Kuikens die zich uit het ei proberen te bevrijden, eieren die alle kanten oprollen, een man die een graantje ouderlijk zorg komt opeisen en een vrouw die tevergeefs orde probeert te houden. Voortaan kunnen we het gewoon hebben over de familie Flodder als we dit steenuilengezinnetje bedoelen.
Wat is ze verwend geweest tijdens het broeden. Manlief is maar liefst 326 keer een lekker hapje komen brengen. Daarvan welgeteld 43 ware muizen, 34 woelmuizen en 1 muis die geen naam mocht hebben. Bij elkaar 88 stuks of in gewicht omgerekend toch al gauw zo'n 1,7 kilo (beslist geen magere) muis. Kom dan maar eens niet aan als vrouw.
Dat het niet alleen in dit nest feest is wat betreft de muizen, merkten we de afgelopen dagen bij onze nestkastcontroles. Bij veel broedende vrouwen lagen wel enkele muizen in de voorraadkast. De kroon werd gespannen bij een paar in Aalten waar 9 veldmuizen hun beurt lagen af te wachten. In eerdere jaren hebben we dit maar zelden gezien.
Nog bonter was het bij die 7 nesten waar al jongen waren. We troffen daar 110 prooien, waaronder 44 bosmuizen, 2 huismuizen, 35 veldmuizen, 17 rosse woelmuizen en 1 flinke woelrat. Pascal schreef zijn vingers blauw.
Het voorlopige record is gevestigd door een paar in de Heurne bij Aalten. Toen ik de kast opende trof ik geen volwassen vogel, maar telde wel 5 jongen met elk (!) een stapeltje van 6 muizen naast zich. We hebben ze even op de foto gezet. Die dikke vette rechtsboven moesten ze met drieën delen stond er op het handgeschreven brief dat erbij lag. "We zijn even een weekend weg. Eerlijk delen hè, lief zijn voor elkaar en geen ruziemaken. Zondagavond zijn we weer terug. Liefs pa en ma."
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
19.03.25 Kerkuilen zijn voornamelijk ’s nachts actief. Daarom zijn ze gezegend met bijzondere ..
18.03.25 Overal klinkt op dit moment de vogelzang, vooral in de vroege ochtend valt dit op. He..
18.03.25 In de vorige blogs van Ronald ging het vooral over de eitjes, wat is nu de ideale gro..