Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week 16

Ronald van Harxen, STONE | zondag 18 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 173x

Dat onze steenuilen zich niet helemaal als normale steenuilen gedragen, wisten we al. Dat ze ook het ene na het andere record breken, maakt het nog bijzonderder. Mijn eerste jonge steenuilen zag ik op 17 mei 1986. Net als de eerste kus van 'n meisje een ervaring die gebeiteld staat in mijn geheugen.

Recordregen

153 woelmuizen, 41 vogels, 209 vlinders en bij elkaar 261 muizen. Zie hier vier records die dit broedpaar wist te verpulveren. Het vorige woelmuizen record stond met 115 op naam van Henxel 2020. Het hoogste aantal vlinders tot nog toe bedroeg 190 in Henxel 2018 en het vogelrecord stond op 16, ook Henxel 2018. Het record aantal muizen, dat wil zeggen, ware muizen, woelmuizen en en niet op naam gebrachte muizen samen, stamt uit Dongen 2017 en bedroeg 183. Vooral door de enorme aantal bosmuizen (126) die volop profiteerden van de muizenruiters en takkenrillen op het terrein. Nou, ook dat record is aan diggelen, en hoe: 261 stuks. Nu vooral woelmuizen (153), maar ook een flinke hoeveel bosmuizen (met 92 een tweede plek) en 16 muizen die niet op naam gebracht kunnen worden. Momenteel zet de telploeg alle zeilen bij om er nog een paar woelratten uit te persen. Als dat lukt dan hebben we een vijfde record.

Allereerste jongen

Op 30 april 1986 hadden we al 6 eieren geteld. Toen we op 17 mei terugkwamen om te zien of ze al uit waren troffen we 6 smetteloos witte pingpongballetjes. De eerste jonge steenuilen die ik zag, een paar dagen oud. Op 11 juni bleken er nog 4 in leven. Die kregen een ring om: 3.395.601 t/m 3.395.604. De eerste geringde steenuilen. Daar ligt het begin van een fascinatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. 

35 jaar later

Ook in 1987 werd er gebroed, maar in 1988 vermeldt het veldboek: "Niet meer op de oude plaats, mogelijk aan de overkant van de weg." De plek verdween uit beeld totdat we 14 dagen geleden de tip kregen dat er steenuilen in een nestkast zouden zitten. En warempel: 5 jongen. Te klein nog om te ringen. Gisteren zijn we terug geweest. Ze waren er alle 5 nog! 35 jaar geen steenuilen, 35 jaar niet meer op het erf geweest. En dan ... alsof de tijd heeft stilgestaan. 

Zoek de 10 (kleine) verschillen.

Ik herinnerde me dat er in 1986 een artikel in de regionale krant Tubantia stond over de start van ons steenuilenonderzoek. Met een foto erbij. Uitgerekend dit erf. Met de erfbewoner, twee dochters en hun hond. Rechts op de foto staat Geo Wassink, met wie ik indertijd het steenuilenonderzoek startte. U mist uiteraard Pascal. Die sloot als jong broekie pas een jaar later aan. Gejo stapte een paar jaar daarna over de roofvogels en ging later in de oehoe, maar Pascal bleef, tot op de dag van vandaag.

Mooie aanleiding om opnieuw een foto te maken. Zoals u ziet zijn de erfbewoner en ik nauwelijks veranderd in die 35 jaar. Zelfs de hond is dezelfde als toen!

 

Bij de foto in de header: Een kudde Schotse Hooglanders bewaakt de steenuilen in de nestkast in de lindeboom. 

Linker foto: Pascal, rechter fotograaf Tubantia

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs