Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kauwtje gezien, kastje dicht

Frank van Groen | woensdag 12 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 950x

Onze Kauwen zijn nu toch echt uitgevlogen. Gisteren zag ik nog éénmaal een volwassen kauw even in de kast kijken, misschien last van een lege-nest-syndroom?

Broedseizoen kauwen nu helemaal voorbij

Ik denk dat we nu veilig kunnen stellen dat het broedseizoen van de kauwen voorbij is. In Dongen gebeurde dat al wat eerder, met de brute moord van een kerkuil op het laatste overgebleven jong. De rommelkauwen in Winterswijk hadden meer succes en speelden het klaar twee gezonde jongen te laten uitvliegen.

Meestal niet volgens het boekje

Het volgen van twee kauwenbroedsels afgelopen lente, in Dongen en Winterswijk, leerde ons dat lang niet alles volgens het boekje gaat. Vanaf half april worden de eieren gelegd, maar niet de vier tot zes eieren waar het meestal om gaat. In Dongen sneuvelen twee van de vier eieren. In Winterswijk worden in elk geval drie eieren gelegd. Dat blijkt pas later als vleugeloefeningen van een jong een derde ei doen oppoppen. Het broedsel valt daar door de enorme takkenbos die er voor ligt niet goed te volgen. Begin mei komen de kauwenkuikens uit. In beide nesten worden in elk geval twee jongen geboren. Helaas sneuvelt ergens aan het einde van de eerste week één van de twee Dongense kuikens. Aan het begin van de derde decade van mei ziet alles er rooskleurig uit. De jonge groeien goed en niets lijkt een positief broedresultaat meer in de weg te staan. Tot het noodlot toeslaat in Dongen. Een kerkuil neemt zijn intrek in de kast en doodt het laatste overgebleven jong. Drama. Afgelopen weekend verlaten de twee volgroeide jongen in Winterswijk aarzelend het nest. Van direct uitvliegen, zoals was verwacht, is geen sprake.

Over en uit

We kijken nu al een paar dagen tegen een lege kast aan. Daarmee kunnen we veilig stellen dat het kauwenbroedseizoen ook in Winterswijk nu tot een definitief einde is gekomen. De webcams in en bij de kauwenkasten kunnen weer uit. Ik hoop dat alle BDL-ers afgelopen lente genoten hebben van het wel en wee van onze kauwen in beide nestkasten. Kauwtje gezien, kastje dicht.

 

Ook zo genoten van de bosuilen op Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs