Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Juichen voor de underdogs

Bernice Goffin | vrijdag 11 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 495x

K5 en K6 zijn maar half zo groot als de rest en moeten dan ook dubbel zo hard strijden voor hun voedsel. Ik vind het ontroerend om te zien hoe erg iedereen meeleeft met de kleintjes. De underdogs toejuichen: een fenomeen waarin de mens sterk verschilt van de meeste andere diersoorten.
K5 eet zijn eerste hele muis, een moment dat luid werd toegejuichd door de kijkers.

Een voorrecht

De mens heeft zich ver ontwikkeld de laatste tijd, waardoor het recht van de sterkste niet altijd meer opgaat. Wij hebben de mogelijkheid om extra zorg te bieden aan kwetsbaren en zwakken. We moeten niet vergeten dat dat een waar voorrecht is dat we moeten koesteren. De meeste dieren kunnen zich dit simpelweg niet veroorloven. Neem nou ons kerkuilenkoppel: voor het voortbestaan van de kerkuil als soort is het essentieel dat de ouders zich eerst focussen op het grootbrengen van de sterkste jongen. De kleintjes komen alleen aan de beurt als er genoeg is voor de rest.

 

Recordvangst

Gelukkig is dat de afgelopen nachten het geval geweest. In de nacht van woensdag op donderdag werd er zelfs een nieuw record gevestigd van… Trommelgeroffel… 25 muizen in één nacht! Wat een prestatie! En vrouw kerkuil jaagt nog niet eens volledig mee. Het zou me dan ook niet verbazen als dit record in de nabije toekomst nogmaals verpulverd wordt. Met zo een indrukwekkende aanvoer kan vrouw het zich veroorloven om de tijd de nemen om de twee jongsten te voeren.

 

K5 kan het zelf!

Maar hoe lang zal dat nog nodig zijn? K5 heeft inmiddels, onder de begeleiding van een exploderende chat, de eerste volledige muis naar binnen gewerkt. En er zijn nog enkele gevolgd. Hoe het past in dat kleine lichaampje verbaast zelfs de kerkuilenkenners, maar toch lukt het. Een belangrijke mijlpaal die het makkelijker zal maken voor K5 om voldoende voedsel te bemachtigen. De kleine is inmiddels ook al zichtbaar gegroeid en heeft de oogjes soms open. Ik betrapte hem zelfs al op voorzichtig fixeren. Als vrouw nog een paar dagen blijft voeren is de allerkleinste, K6, hopelijk ook gauw groot genoeg om zelf te eten.  

 

Iedereen leeft mee

Het blijft altijd weer spannend om te zien wat de kerkuilencams ons gaan brengen. Maar elk jaar zie ik weer zeer betrokken kijkers, waarbij uitgebreid wordt geleerd van elkaar in de chat en waar wordt meegeleefd met elk moment van het kerkuilengezin. En waar de underdogs uiteraard fanatiek toe worden gejuicht.

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs