Ach gut, Jong grut!
28.05.25 De eerste jonge vogels vliegen al weer uit, zo'n broedseizoen gaat snel. En de eerste..
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | dinsdag 6 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 60x
Het opgroeien van de jongen gaat in een razend tempo. Ze maken een ongelooflijke groeispurt door. Vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen tot ze klaar zijn om uit te vliegen, zitten slechts 19 dagen. In die korte tijd ontwikkelen ze zich van kale, blinde kuikens tot volledig gevormde koolmezen, dat is werkelijk indrukwekkend. Vermoedelijk zullen ze rond 22 mei hun nestkast verlaten.
In mijn vorige blog vertelde ik over de rupsenkeuteltjes die we verzamelen. Afgelopen donderdag liep ik weer mijn gebruikelijke ronde door het bos – dat doe ik twee keer per week – om de netten te legen. Of beter gezegd: om ze leeg te vegen met een kwast. Dit was pas de tweede keer van het seizoen, maar je ziet nu al dat de hoeveelheid poepjes toeneemt. Er komen dus steeds meer rupsen aan.
Maar in de netten belandt niet alleen rupsenpoep. Af en toe zit er ook iets anders tussen. Zo zat er afgelopen donderdag ineens een meikever in het net. “Ach, kijk eens wat schattig… een Iekmulder!” riep mijn Drentse hulpje. Ik keek haar verbaasd aan. “Een wat?” vroeg ik. Blijkbaar is ‘Iekmulder’ de Drentse naam voor de meikever. Volgens mijn veegmaat is er zelfs een basisschool die zo heet. Zo zie je maar weer, zelfs tijdens het verzamelen van rupsenpoep is er nog heel veel te leren!
Om jullie een idee te geven van de hoeveelheid poepjes tijdens de piek van het rupsenjaar: ik heb een foto gemaakt van een schaal vol keuteltjes. Al die zwarte korreltjes zijn dus van rupsen. Gelukkig hoef ik ze niet te tellen, ik weeg ze. Op het hoogtepunt kan er meer dan een gram aan rupsenpoep in de netten liggen. Bedenk eens hoeveel rupsen daar verantwoordelijk voor zijn… Heel veel dus.
O ja, in mijn vorige blog schreef ik ook over die boom die over het pad was gevallen. Sommigen vroegen mij hoe dat is afgelopen, het verhaal had een enigzins open einde. Nou, met wat gesjor en gedoe heb ik hem zover opzij gekregen dat je er nu net langs kunt. Dus voor iedereen die zich hierover zorgen heeft gemaakt, het is helemaal goed gekomen!
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
28.05.25 De eerste jonge vogels vliegen al weer uit, zo'n broedseizoen gaat snel. En de eerste..
28.05.25 Niet alle muizensoorten eten hetzelfde. Vanwege hun menukeuze vallen spitsmuizen onde..
28.05.25 Ze lijken ineens een maatje groter! Man en vrouw kerkuil doen het super dit seizoen v..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan